Wiosenna zupa krem z rzeżuchy

Wiosenna zupa krem z rzeżuchy

Uwielbiamy wiosnę za jej eksplozję kolorów, witamin i świeżych smaków. Dzisiaj chcemy podzielić się z Wami przepisem na wyjątkowe danie – Wiosenną zupę krem z rzeżuchy. To niezwykle zdrowa i pyszna propozycja na lekki, ale sycący obiad. Rzeżucha, która jest kluczowym składnikiem tej potrawy, dodaje zupie wyraźnego, orzeźwiającego smaku. Ta wiosenna zupa krem to delikatność i kremowa konsystencja, które doskonale łączą się z aromatem rzeżuchy. Jest to doskonały sposób na zaspokojenie pragnienia świeżych, sezonowych smaków i jednocześnie na wprowadzenie do naszej diety warzyw pełnych zdrowia i energii.

Składniki:

  • 2 szklanki świeżej rzeżuchy
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • 0,75 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • oliwa (do skropienia)
  • 3 jajka gotowane

Wiosenna zupa krem z rzeżuchy – jak zrobić?

  1. 1.
    Cebulę posiekać i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, zeszklić. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Ziemniaki i cebulę włożyć do garnka i zalać gorącym bulionem. Dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, ok.20-25 minut (do miękkości ziemniaków). Następnie wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.
  2. 2.
    Do gotującej się zupy dodać rzeżuchę i gotować jeszcze kilka minut. Wystudzić. Wystudzoną zupę zmiksować i zabielić śmietaną. Ugotowane jajka obrać, pokroić w ćwiartki. Każdą porcję zupy udekorować jajkiem, rzeżuchę i skropić oliwą.

Wiosenna zupa krem z rzeżuchy – dodatkowe informacje

* Można dodać ząbek czosnku, aby nadać ostrości zupie.

* Zamiast cebuli może być por.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: wiosenne kanapki
Następny przepis: wiosenna surówka z selera z chrzanem....

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode