Wiosenna zupa krem z rzeżuchy
Uwielbiamy wiosnę za jej eksplozję kolorów, witamin i świeżych smaków. Dzisiaj chcemy podzielić się z Wami przepisem na wyjątkowe danie – Wiosenną zupę krem z rzeżuchy. To niezwykle zdrowa i pyszna propozycja na lekki, ale sycący obiad. Rzeżucha, która jest kluczowym składnikiem tej potrawy, dodaje zupie wyraźnego, orzeźwiającego smaku. Ta wiosenna zupa krem to delikatność i kremowa konsystencja, które doskonale łączą się z aromatem rzeżuchy. Jest to doskonały sposób na zaspokojenie pragnienia świeżych, sezonowych smaków i jednocześnie na wprowadzenie do naszej diety warzyw pełnych zdrowia i energii.
admin
Składniki:
- 2 szklanki świeżej rzeżuchy
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz
- 0,75 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- oliwa (do skropienia)
- 3 jajka gotowane
Wiosenna zupa krem z rzeżuchy – jak zrobić?
-
1.
Cebulę posiekać i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, zeszklić. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Ziemniaki i cebulę włożyć do garnka i zalać gorącym bulionem. Dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, ok.20-25 minut (do miękkości ziemniaków). Następnie wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. -
2.
Do gotującej się zupy dodać rzeżuchę i gotować jeszcze kilka minut. Wystudzić. Wystudzoną zupę zmiksować i zabielić śmietaną. Ugotowane jajka obrać, pokroić w ćwiartki. Każdą porcję zupy udekorować jajkiem, rzeżuchę i skropić oliwą.
Wiosenna zupa krem z rzeżuchy – dodatkowe informacje
* Można dodać ząbek czosnku, aby nadać ostrości zupie.
* Zamiast cebuli może być por.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: wiosenne kanapki
Następny przepis: wiosenna surówka z selera z chrzanem....