Wigilijny sos z suszonych grzybów

Wigilijny sos z suszonych grzybów

Przygotowanie Wigilijnego stołu to tradycja, która każdego roku wymaga od nas nie tylko dużo czasu, ale i zaangażowania. Tym razem zapraszamy do zapoznania się z przepisem na Wigilijny sos z suszonych grzybów. Przepis ten, to klasyka polskiego stołu, nieodłączny element Wigilijnej kolacji. Sos grzybowy, pachnący aromatycznymi grzybami, to coś, co doskonale podkreśla smak tradycyjnych pierogów czy krokiety. Składniki są proste, a magiczny smak i aromat to efekt unikalnej kombinacji suszonych grzybów i przypraw. Stwórz niezapomniane święta dzięki temu przepisowi na sos grzybowy na wigilię.

Składniki:

  • 200 gram suszonych leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody (można użyć wody z namoczenia grzybów)
  • 100 gram masła 82%
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • Sól i pieprz do smaku

Wigilijny sos z suszonych grzybów – jak zrobić?

  1. Grzyby zalej gorącą wodą i pozostaw na 1 godzinę aby się namoczyły i oczyściły z drobinek piasku.
  2. Po namoczeniu grzybów wyłóż je na deskę i potnij w paseczki.
  3. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę.
  4. Dodaj również pocięte grzyby.
  5. Grzyby dusimy przez 10 minut na małym ogniu.
  6. Następnie dolej 1 szklankę gorącej wody, dodaj sól i pieprz. Gotuj 10 minut i na koniec dodaj śmietankę.

Wigilijny sos z suszonych grzybów – dodatkowe informacje

Do sosu można dodać ziarenko ziela angielskiego i mały listek laurowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami
Następny przepis: Wigilijny piernik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode