Wigilijny sos z suszonych grzybów
Przygotowanie Wigilijnego stołu to tradycja, która każdego roku wymaga od nas nie tylko dużo czasu, ale i zaangażowania. Tym razem zapraszamy do zapoznania się z przepisem na Wigilijny sos z suszonych grzybów. Przepis ten, to klasyka polskiego stołu, nieodłączny element Wigilijnej kolacji. Sos grzybowy, pachnący aromatycznymi grzybami, to coś, co doskonale podkreśla smak tradycyjnych pierogów czy krokiety. Składniki są proste, a magiczny smak i aromat to efekt unikalnej kombinacji suszonych grzybów i przypraw. Stwórz niezapomniane święta dzięki temu przepisowi na sos grzybowy na wigilię.
admin
Składniki:
- 200 gram suszonych leśnych grzybów
- 1 cebula
- 1 szklanka wody (można użyć wody z namoczenia grzybów)
- 100 gram masła 82%
- 2 łyżki śmietany 30%
- Sól i pieprz do smaku
Wigilijny sos z suszonych grzybów – jak zrobić?
- Grzyby zalej gorącą wodą i pozostaw na 1 godzinę aby się namoczyły i oczyściły z drobinek piasku.
- Po namoczeniu grzybów wyłóż je na deskę i potnij w paseczki.
- W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę.
- Dodaj również pocięte grzyby.
- Grzyby dusimy przez 10 minut na małym ogniu.
- Następnie dolej 1 szklankę gorącej wody, dodaj sól i pieprz. Gotuj 10 minut i na koniec dodaj śmietankę.
Wigilijny sos z suszonych grzybów – dodatkowe informacje
Do sosu można dodać ziarenko ziela angielskiego i mały listek laurowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami
Następny przepis: Wigilijny piernik