Wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Za oknem coraz zimniej, a to znak, że zbliżają się święta. Wigilijski kompot z suszonych owoców to nieodłączny element świątecznej tradycji i stołu pełnego smakołyków. Odpowiednio dobrana mieszanka owoców suszonych sprawia, że napój jest nie tylko aromatyczny, ale również zdrowy. Przygotowanie tego kompotu to prawdziwe celebrowanie okresu Bożego Narodzenia. Jednym z najważniejszych atrybutów są niewątpliwie wspomnienia naszej rodziny siedzącej przy stole i pijącej ten przepyszny napój. Przepis na kompot z suszonych owoców to coś, czego nie może zabraknąć na żadnej wigilijnej kolacji.

Składniki:

  • 200 g suszonych jabłek
  • 200 g suszonych gruszek
  • 200 g suszonych śliwek
  • 150 g suszonych moreli
  • 150 g rodzynek
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 kawałek cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 laska wanilii
  • 10 łyżek płynnego miodu
  • 3,5 litra wody

Przepis na wigilijny kompot z suszonych owoców – jak zrobić?

  1. Suszone owoce płuczemy, odsączamy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy cynamon połamany na mniejsze kawałki, goździki i rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii. Odstawiamy na 3 godziny, od czasu do czasu mieszamy.
  2. Garnek z kompotem stawiamy na ogniu i zagotowujemy.
  3. Pomarańczę i cytrynę szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Skórkę cienko obieramy, z owoców zdejmujemy białą otoczkę i wyrzucamy, a miąższ kroimy w plastry. Skórki i miąższ wkładamy do kompotu.
  4. Całość gotujemy na małym ogniu 30 minut. Odstawiamy do przestudzenia.
  5. Jeszcze ciepły kompot przecedzamy, dodajemy miód, mieszamy, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Wigilijny kompot z suszonych owoców – dodatkowe informacje

Owoce z kompotu można wykorzystać np. do ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: WIGILIJNY KISZONY BARSZCZYK CZERWONY
Następny przepis: Wigilijny czerwony barszcz z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode