Wigilijny kompot z suszonych owoców
Za oknem coraz zimniej, a to znak, że zbliżają się święta. Wigilijski kompot z suszonych owoców to nieodłączny element świątecznej tradycji i stołu pełnego smakołyków. Odpowiednio dobrana mieszanka owoców suszonych sprawia, że napój jest nie tylko aromatyczny, ale również zdrowy. Przygotowanie tego kompotu to prawdziwe celebrowanie okresu Bożego Narodzenia. Jednym z najważniejszych atrybutów są niewątpliwie wspomnienia naszej rodziny siedzącej przy stole i pijącej ten przepyszny napój. Przepis na kompot z suszonych owoców to coś, czego nie może zabraknąć na żadnej wigilijnej kolacji.
admin
Składniki:
- 200 g suszonych jabłek
- 200 g suszonych gruszek
- 200 g suszonych śliwek
- 150 g suszonych moreli
- 150 g rodzynek
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 kawałek cynamonu
- 1 łyżeczka goździków
- 1 laska wanilii
- 10 łyżek płynnego miodu
- 3,5 litra wody
Przepis na wigilijny kompot z suszonych owoców – jak zrobić?
- Suszone owoce płuczemy, odsączamy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy cynamon połamany na mniejsze kawałki, goździki i rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii. Odstawiamy na 3 godziny, od czasu do czasu mieszamy.
- Garnek z kompotem stawiamy na ogniu i zagotowujemy.
- Pomarańczę i cytrynę szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Skórkę cienko obieramy, z owoców zdejmujemy białą otoczkę i wyrzucamy, a miąższ kroimy w plastry. Skórki i miąższ wkładamy do kompotu.
- Całość gotujemy na małym ogniu 30 minut. Odstawiamy do przestudzenia.
- Jeszcze ciepły kompot przecedzamy, dodajemy miód, mieszamy, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wigilijny kompot z suszonych owoców – dodatkowe informacje
Owoce z kompotu można wykorzystać np. do ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: WIGILIJNY KISZONY BARSZCZYK CZERWONY
Następny przepis: Wigilijny czerwony barszcz z grzybami