WIGILIJNY KISZONY BARSZCZYK CZERWONY
Wigilijny kiszony barszcz czerwony – zupa, której nie może zabraknąć na tradycyjnym polskim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Jej wyjątkowy smak zasługuje na to, by poświęcić czas na domowe kiszenie barszczu. To uszanowanie dla prawdziwej, staropolskiej kuchni i szansa na autentyczne wigilijne doświadczenie. Kompozycja smaku, koloru i aromatu tego dania to coś, czego nie da się zapomnieć. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście tej wersji barszczu, idealny moment nadchodzi wraz z kolejnymi świętami.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy czerwonych podłużnych buraków
- 2-3 marchewki
- polski czosnek
- 5 litrów niegazowanej wody mineralnej
- kromka chleba razowego
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka grzybków suszonych
Wigilijny kiszony barszczyk czerwony – jak zrobić?
- Przygotować gliniak umyć i osuszyć. Buraki obieramy i kroimy w plastry i zalewamy przegotowaną wodą niegazowaną (może być chłodna), obieramy marchewkę, czosnek (nie rozcieramy mają być ząbki) wrzucamy do buraków wraz z chlebem razowym i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w dość ciepłe miejsce (ja ustawiłam gliniak na taborecie blisko kaloryfera odkręconego na full).
- Po 14 dniach utworzony koncentrac buraczany przecedzamy do dużego garnka przez sito (tak aby plastry buraków, marchewka i czosnek były na sicie) i podlewamy przegotowaną zwykłą wodą i stawiamy na ogniu wrzucamy 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i troszkę grzybków suszonych (ja użyłam samych ogonków) i doprawiamy do smaku.
- Tak przygotowany barszczyk czerwony podajemy na stole wigilijnym.
WIGILIJNY KISZONY BARSZCZYK CZERWONY – dodatkowe informacje
Same ogonki grzybów dodałam ponieważ jest wyczuwalny posmak grzybowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wigilijny mak do klusek
Następny przepis: Wigilijny kompot z suszonych owoców