Wigilijny barszcz
Dziś skupimy się na jednym z najważniejszych dań Wigilijnego wieczoru – czerwonym barszczu. Jest to danie tradycyjne, które króluje na wielu świątecznych stołach zarówno ze względu na walory smakowe, jak i symboliczne. To, jak wyjdzie wigilijny barszcz, często stanowi przedmiot domowych dyskusji. Przepis na czerwony barszczyk wigilijny jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, by każdego roku zaskakiwać gości niebywałym aromatem oraz smakiem. W naszym przepisie skupimy się na tym, jak zrobić pyszny i aromatyczny barszcz na Wigilię, korzystając z tradycyjnych składników. Checie dowiedzieć się, jak ugotować idealny świąteczny barszcz czerwony?
admin
Składniki:
- 1 kilogram buraczków
- pęczek włoszczyzny
- 3-4 litry wody
- sól i pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duża łyżka majeranku
- 2 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
- sok z cytryny
Wigilijny barszcz – jak zrobić?
- Włoszczyznę myjemy i wkładamy do garnka.
- Buraczki obieramy, myjemy i kroimy każdego na 4 części.
- Dodajemy buraczki do włoszczyzny.
- Zalewamy garnek z warzywami na barszcz zimną wodą, dodaj przyprawy ziele angielskie, liście laurowe,czosnek, sól i pieprz oraz cukier. Dopiero w połowie gotowania dodaj majeranek.
- Taki barszcz gotujemy na małym ogniu przez 2-3 godziny. Następnie przecedź nasz barszcz do innego garnka. Warzywa włóż ponownie do garnka w którym się gotował nasz barszcz i zalej 1 litrem wody i około 30 minut gotuj ponownie. W warzywach pozostało dużo aromatu z buraczków i w ten sposób go wydobędziemy. Po 30 minutach znów przecedź barszcz, a warzywa wyrzuć.
- Tak przygotowany barszcz doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, octem, cukrem, solą i pieprzem.
Wigilijny barszcz – dodatkowe informacje
Nie zalewaj nigdy warzyw gorąca wodą, ponieważ ścinają się ich włókna i nie wydobędziesz odpowiedniego smaku. Doprawiamy pod swój smak. Barszcz można podać w filiżance jak i na talerzu, np. z uszkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wigilijnjny barsz grzybowy
Następny przepis: Wigilijne uszka z suszonymi grzybami