Wigilijnjny barsz grzybowy
Barsz wigilijny, zwany również barszem grzybowym lub barszem czerwonym, to tradycyjna zupa, która dorównuje popularnością bigosowi czy pierogom. Dla wielu osób jest to nieodłączny element świątecznej atmosfery i rodzinnego stołu. Ta zupa ma głęboki, bogaty smak, zawdzięczany grzybom suszonym, które nadają jej charakterystycznego aromatu. Oryginalny przepis na barsz wigilijny pochodzi z dawnych tradycji kulinarnych, które cieszą się wystarczającą popularnością, żeby były przechowywane z pokolenia na pokolenie. Konieczne składniki tej zupy to suszone grzyby, cebula, marchewka, pietruszka, liść laurowy, sól, pieprz i ziele angielskie. Ta wersja barszu jest jedną z najstarszych i najbardziej tradycyjnych w polskiej kuchni.
admin
Składniki:
- 40 dekagramów suszonych grzybów
- zakwas barszczu białego
- 2-3 ziarnka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek pieprzu
- sól i pieprz mielony do smaku
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
Wigilijny barsz grzybowy – jak zrobić?
- Grzyby płuczemy i zalewamy wodą na całą noc. Następnego dnia nasz wywar grzybowy gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnkami pieprzu do miękkości grzybów (około 50 minut)
- Gdy grzyby są już miękkie solimy nasz wywar i doprawiamy pieprzem do smaku zalewamy zakwasem barszczu białego (na 2 l wody około 0,75 l zakwasu), doprowadzamy do wrzenia.
- Podajemy gorący polany olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Wigilijny barsz grzybowy – dodatkowe informacje
Jeżeli grzyby są dużych rozmiarów to zaraz po ugotowaniu wyjmujemy je i kroimy na drobniejsze kawałki. Nasz wigilijny barszcz bardzo dobrze smakuje z pieczywem lub uszkami z kapustą i grzybami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wigilijne uszka z grzybami i kapustą
Następny przepis: Wigilijny barszcz