Wigilijne uszka z grzybami i kapustą

Wigilijne uszka z grzybami i kapustą

Wigilijne Uszka z Grzybami i Kapustą to tradycyjne danie, które stanowi istotny element polskiej kolacji Wigilijnej. To aromatyczne, domowej roboty pierogi wypełnione są wyśmienitym farszem z grzybów i kapusty. Ich smak, zapach i niepowtarzalna struktura to prawdziwy rarytas, który ma moc przeniesienia nas myślami do domu naszej babci. Jak ugotować uszka, by były tak samo doskonałe jak te od babci? Kluczem do sukcesu jest odpowiednie ciasto na uszka wigilijne, które powinno być cienkie, elastyczne i łatwe do złożenia. Podążaj z nami krok po kroku, aby odtworzyć ten tradycyjny przepis wigilijny.

Składniki:

  • Ciasto na uszka:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek masła
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • Farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 200 g grzybów suszonych już ugotowanych
  • 150 g cebuli
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna – do smaku

Wigilijne uszka z grzybami i kapustą – jak zrobić?

  1. Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło. Wbijamy żółtka. Wlewamy stopniowo wodę. Wyrabiamy szybko wolne, plastyczne ciasto. W miarę potrzeby do ciasta dolewamy nieco wody.
  2. Dzielimy na części. Stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Wykrawamy przy pomocy szklanki lub innego dowolnego przedmiotu- krążki.
  3. Na każdy krążek z ciasta nakładamy łyżeczką farsz grzybowy z kapustą.
  4. Formujemy uszka, tzn zlepiamy wszystkie brzegi bardzo dokładnie, a następnie składamy na pół i zawijamy w uszko.
  5. Lepimy uszka do wyczerpania farszu.
  6. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Wrzucamy delikatnie uszka i gotujemy kilka minut do miękkości.
  7. Przygotowanie farszu:
    • 1 kg kapusty kiszonej
    • 200 g grzybów suszonych już ugotowanych
    • 150 g cebuli
    • 1 jajko
    • 3 ząbki czosnku
    • sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
  8. Farsz:
    • Kapustę gotujemy do miękkości. W miarę potrzeby, gdy jest zbyt kwaśna- odlewamy wodę. Studzimy. Drobno siekamy.
    • Grzyby gotujemy do miękkości. Studzimy. Drobniutko siekamy.
    • Cebulkę, posiekaną drobno, przesmażamy na masełku.
    • Miażdżymy czosnek. Wszystkie składniki farszu mieszamy razem. Wbijamy jajko, doprawiamy do smaku. Lekko podgrzewamy.
    • Gotowy farsz lekko studzimy.
  9. Gotowe zlepione, ugotowane uszka, podajemy na gorąco z barszczem czerwonym czystym. Smacznego życzę 🙂

Słowa kluczowe: jak ugotować uszka, ciasto na uszka wigilijne

Potrzebne informacje – Wigilijne uszka z grzybami i kapustą

Grzyby, jeżeli przygotowujemy danie w dniu Wigilii, gotujemy osobno i wywar przeznaczamy na zupę grzybową. Barszczyk można na drugi, nie postny już dzień, wzbogacić rosołem. Uszka można przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Można także ugotować i zamrozić gotowane. Z tej porcji wychodzi ok. 150 sztuk uszek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie
Następny przepis: Wigilijnjny barsz grzybowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode