Wigilijne uszka z suszonymi grzybami
Składniki:
- ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wrzątku
- 1 łyżka oleju
- farsz:
- 120 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki)
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- dodatkowo:
- sól i 2 łyżki oleju do gotowania uszek
Wigilijne uszka z suszonymi grzybami – jak zrobić?
- Przygotuj farsz: Płucz grzyby, zalej je letnią wodą i namocz kilka godzin. Następnie gotuj je w tej samej wodzie przez około 30 minut. Odcedź i odciskaj grzyby, zachowując wywar. Zmiel grzyby w maszynce do mięsa. Posiekaj cebulę na bardzo drobną kostkę i smaż na łyżce oleju, aż się zrumieni. Dodaj do zmielonych grzybów, posól, popieprz i dokładnie wymieszaj. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj odrobinę bułki tartej.
- Przygotuj ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Połącz wrzątek, mleko i łyżkę oleju, a następnie partiami dodawaj do mąki, mieszając łyżką. Na koniec wyrabiaj ciasto rękami, aż będzie gładkie i elastyczne. Formuj kulę, przykryj i odstaw na około 30 minut.
- Podziel ciasto na 4 części i cienko je rozwałkuj (ok. 1,5 mm). Pokrój na kwadraty o boku 5-6 cm. Na środek każdego kwadratu połóż około pół łyżeczki farszu, a następnie zlep uszka (przeciwległe rogi kwadratu nałoż na siebie i zlep boki, a pozostałe dwa rogi zlep nawinąwszy je na palcu wskazującym).
- Wrzuć uszka do osolonego wrzątku z 2 łyżkami oleju i gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj z barszczem czerwonym.
Słowa kluczowe: przepis na uszka z grzybami suszonymi, pyszne uszka wigilijne, jak zrobić ciasto na uszka wigilijne, jak się robi uszka wigilijne, uszka z grzybami wigilijne, uszka wigilijne farsz, farsz na uszka wigilijne, uszka na wigilię, farsz grzybowy do uszek, jak zrobić uszka wigilijne, farsz na uszka z grzybami, przepis na uszka wigilijne, uszka z grzybami suszonymi, farsz do uszek, uszka wigilijne, uszka z grzybami
Porady – dodatkowe informacje
Z podanej ilości składników otrzymamy 85-90 uszek. Uszka można przygotować wcześniej i zamrozić. Ja mrożę uszka ugotowane i wystudzone w następujący sposób: tackę jednorazową wykładam folią spożywczą, której nie odcinam od rolki. Na folii układam uszka jedno obok drugiego pojedynczą warstwą, przykrywam je folią i układam kolejną warstwę, potem ewentualnie jeszcze trzecią. Całość owijam dokładnie folią i wkładam do zamrażalnika. Uszka po rozmrożeniu wrzucam na wrzątek i zagotowuję.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wigilijny barszcz
Następny przepis: Wigilijne pierogi z suszoną śliwką