Wigilijne uszka z suszonymi grzybami

Wigilijne uszka z suszonymi grzybami

Przygotowanie tradycyjnych świątecznych potraw to dla wielu osób ważny element oczekiwania na Wigilię. Przepis na uszka z suszonymi grzybami jest jednym z nich i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom grzybowych smaków. Pyszne uszka wigilijne to idealny dodatek do barszczu czerwonego, ale smakują również doskonale samodzielnie. Sprawdź, jak zrobić ciasto na uszka wigilijne i jak przygotować farsz grzybowy do uszek. Na pewno podobają Ci się nasze propozycje na to, czym napełnić te świąteczne pierożki. Przygotuj uszka na Wigilię i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem w gronie najbliższych.

Składniki:

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka oleju
  • farsz:
  • 120 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki)
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo:
  • sól i 2 łyżki oleju do gotowania uszek

Wigilijne uszka z suszonymi grzybami – jak zrobić?

  1. Przygotuj farsz: Płucz grzyby, zalej je letnią wodą i namocz kilka godzin. Następnie gotuj je w tej samej wodzie przez około 30 minut. Odcedź i odciskaj grzyby, zachowując wywar. Zmiel grzyby w maszynce do mięsa. Posiekaj cebulę na bardzo drobną kostkę i smaż na łyżce oleju, aż się zrumieni. Dodaj do zmielonych grzybów, posól, popieprz i dokładnie wymieszaj. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj odrobinę bułki tartej.
  2. Przygotuj ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Połącz wrzątek, mleko i łyżkę oleju, a następnie partiami dodawaj do mąki, mieszając łyżką. Na koniec wyrabiaj ciasto rękami, aż będzie gładkie i elastyczne. Formuj kulę, przykryj i odstaw na około 30 minut.
  3. Podziel ciasto na 4 części i cienko je rozwałkuj (ok. 1,5 mm). Pokrój na kwadraty o boku 5-6 cm. Na środek każdego kwadratu połóż około pół łyżeczki farszu, a następnie zlep uszka (przeciwległe rogi kwadratu nałoż na siebie i zlep boki, a pozostałe dwa rogi zlep nawinąwszy je na palcu wskazującym).
  4. Wrzuć uszka do osolonego wrzątku z 2 łyżkami oleju i gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj z barszczem czerwonym.

Słowa kluczowe: przepis na uszka z grzybami suszonymi, pyszne uszka wigilijne, jak zrobić ciasto na uszka wigilijne, jak się robi uszka wigilijne, uszka z grzybami wigilijne, uszka wigilijne farsz, farsz na uszka wigilijne, uszka na wigilię, farsz grzybowy do uszek, jak zrobić uszka wigilijne, farsz na uszka z grzybami, przepis na uszka wigilijne, uszka z grzybami suszonymi, farsz do uszek, uszka wigilijne, uszka z grzybami

Porady – dodatkowe informacje

Z podanej ilości składników otrzymamy 85-90 uszek. Uszka można przygotować wcześniej i zamrozić. Ja mrożę uszka ugotowane i wystudzone w następujący sposób: tackę jednorazową wykładam folią spożywczą, której nie odcinam od rolki. Na folii układam uszka jedno obok drugiego pojedynczą warstwą, przykrywam je folią i układam kolejną warstwę, potem ewentualnie jeszcze trzecią. Całość owijam dokładnie folią i wkładam do zamrażalnika. Uszka po rozmrożeniu wrzucam na wrzątek i zagotowuję.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wigilijny barszcz
Następny przepis: Wigilijne pierogi z suszoną śliwką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode