Wigilijna kutia z pęczakiem
Kutia z pęczakiem to tradycyjna polska potrawa wigilijna, której smak zawsze kojarzy się z magicznymi chwilami Świąt Bożego Narodzenia. Ten przepis niewątpliwie wprowadzi do Twojego domu świąteczny nastrój. Głównym składnikiem kutii jest pęczak, zbóż o niepowtarzalnym aromacie, które nadają potrawie wyjątkowego charakteru. Doprawiona miodem, makiem i rodzynkami, kutia z pęczakiem potrafi zadowolić najbardziej wymagające podniebienia. Ten przepis stanowi doskonałe odzwierciedlenie tradycyjnej polskiej kuchni i pozwoli Ci stworzyć pyszne danie na Wigilijnym stole. Czy jest coś bardziej szczególnego niż cieszenie się wspólnym posiłkiem z najbliższymi?
admin
Składniki:
- 1,5 szklanki pęczaku
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki maku
- szklanka miodu
- po 10 dag: orzechów, migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rodzynek
- cukier waniliowy
Wigilijna kutia z pęczakiem – jak zrobić?
- Sposób przygotowania:
Pęczak należy ugotować w mleku. Powinien być sypki. Płuczemy go, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Umyty i moczony przez noc mak odcedzamy, zalewamy wrzątkiem i mielimy w maszynce dwukrotnie. Miód podgrzewamy, dodajemy cukier waniliowy, posiekane bakalie i sparzone rodzynki. Zagotowujemy, mieszamy z pęczakiem i makiem. Schładzamy i podajemy.
Wigilijna kutia z pęczakiem – dodatkowe informacje
Zamiast cukru waniliowego możemy dodać cukier migdałowy, doskonale komponuje się ze smakiem maku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wigilijna zupa grzybowa
Następny przepis: Wigilijna sałatka śledziowa z czarną rzepą