Wigilijna kutia z pęczakiem

Wigilijna kutia z pęczakiem

Kutia z pęczakiem to tradycyjna polska potrawa wigilijna, której smak zawsze kojarzy się z magicznymi chwilami Świąt Bożego Narodzenia. Ten przepis niewątpliwie wprowadzi do Twojego domu świąteczny nastrój. Głównym składnikiem kutii jest pęczak, zbóż o niepowtarzalnym aromacie, które nadają potrawie wyjątkowego charakteru. Doprawiona miodem, makiem i rodzynkami, kutia z pęczakiem potrafi zadowolić najbardziej wymagające podniebienia. Ten przepis stanowi doskonałe odzwierciedlenie tradycyjnej polskiej kuchni i pozwoli Ci stworzyć pyszne danie na Wigilijnym stole. Czy jest coś bardziej szczególnego niż cieszenie się wspólnym posiłkiem z najbliższymi?

Składniki:

  • 1,5 szklanki pęczaku
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki maku
  • szklanka miodu
  • po 10 dag: orzechów, migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rodzynek
  • cukier waniliowy

Wigilijna kutia z pęczakiem – jak zrobić?

  1. Sposób przygotowania:
    Pęczak należy ugotować w mleku. Powinien być sypki. Płuczemy go, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Umyty i moczony przez noc mak odcedzamy, zalewamy wrzątkiem i mielimy w maszynce dwukrotnie. Miód podgrzewamy, dodajemy cukier waniliowy, posiekane bakalie i sparzone rodzynki. Zagotowujemy, mieszamy z pęczakiem i makiem. Schładzamy i podajemy.

Wigilijna kutia z pęczakiem – dodatkowe informacje

Zamiast cukru waniliowego możemy dodać cukier migdałowy, doskonale komponuje się ze smakiem maku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wigilijna zupa grzybowa
Następny przepis: Wigilijna sałatka śledziowa z czarną rzepą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode