Wigilijna sałatka śledziowa z czarną rzepą

Wigilijna sałatka śledziowa z czarną rzepą

Przygotuj się na święta z naszym przepisem na wigilijną sałatkę śledziową z czarną rzepą. Ten tradycyjny polski przysmak jest doskonałym dodatkiem do świątecznego menu i z pewnością zachwyci każdego, kto go spróbuje. Serwowana na zimno, sałatka ta zawiera kuszącą mieszankę soczystych śledzi, chrupiącej czarnej rzepy kiszonej i innych smacznych składników, które łącznie tworzą niepowtarzalny smak, idealny na Wigilijny stół. To danie może być doskonałym przerywnikiem między innymi tradycyjnymi potrawami, lub też można go podać jako przekąskę na start, aby zapewnić wyjątkowe rozpoczęcie świątecznego posiłku.

Składniki:

  • 3 solone płaty śledziowe
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 gotowana marchewka
  • Pół puszki groszku konserwowego
  • 1 średniej wielkości czarna rzepa
  • Pol pęczka szczypiorku
  • Majonez
  • Sól
  • Pieprz

Wigilijna sałatka śledziowa z czarną rzepą – jak zrobić?

  1. Śledzie moczymy w wodzie przez 15-20 minut.
  2. Czarną rzepę obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Studzimy.
  3. Jajka, marchewkę i rzepę oraz śledzie kroimy w kostkę.
  4. Dodajemy odsączony z zalewy groszek i posiekany szczypiorek.
  5. Dodajemy kilka łyżek majonezu, doprawiamy solą i pieprzem.

Porady – dodatkowe informacje

Szczypiorek możemy zastąpić posiekaną drobno cebulką

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wigilijna kutia z pęczakiem
Następny przepis: Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode