WIGILIJNA KAPUSTA Z PIECZARKAMI
Wigilijna Kapusta z Pieczarkami to niezwykłe danie, które pojawia się na naszych stołach raz w roku i znika w mgnieniu oka! To tradycyjna polska potrawa, nieodzowny element kulinarnego repertuaru Świąt Bożego Narodzenia. Ten przepis to doskonałe połączenie sycącej kapusty z delikatnym smakiem pieczarek. Wyważone proporcje składników sprawiają, że danie jest lekkie, ale jednocześnie sycące – idealne na wieczorny postny posiłek. Ta wigilijna kapusta z pieczarkami jest nie tylko smaczna, ale również łatwa do przygotowania, a jej aromat unosi się po całym domu, przywołując ducha świątecznej radości.
admin
Składniki:
- 1 słoik kapusty kiszonej 3/4 l.
- 1 kg. pieczarek
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szt. cebula średnia
- sól, pieprz do smaku
Wigilijna kapusta z pieczarkami – jak zrobić?
- Przygotuj produkty. Umyj pieczarki, pokrój je w plasterki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, przepłucz ją wodą.
- Do garnka wlej 1 szklankę wody, dodaj kapustę i gotuj na wolnym ogniu.
- Rozpuść masło na patelni.
- Dodaj pieczarki i pokrojoną cebulę. Smaż i dodaj część wytworzonego sosu z pieczarek do gotującej się kapusty.
- Przypraw pieczarki solą i pieprzem i smaż, aż woda odparuje.
- Przełóż wszystko do kapusty, wymieszaj i gotuj, aż kapusta będzie miękka. Ewentualnie dopraw.
Słowa kluczowe: kapusta postna z pieczarkami, kapusta z pieczarkami wigilia, kapusta wigilijna z pieczarkami
WIGILIJNA KAPUSTA Z PIECZARKAMI – dodatkowe informacje
Można też po przestudzeniu kapusty drobno ją pokroić i wykorzystać jako farsz do nadziania pierogów, pasztetów itp. Proponuję zakisić kapustę samemu wcześniej. Jest bardziej smaczna, gdyż ma naturalny kwas. W sklepach takiej się nie kupi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami
Następny przepis: Wigilijna kapusta z grochem