Wigilijna kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami to tradycyjne, polskie danie, które nie może zabraknąć na żadnym wigilijnym stole. Kluczowym składnikiem tej potrawy są świeże lub suszone grzyby leśne, które w połączeniu z dobrze ugotowaną kapustą tworzą unikalny smak i aromat. Oczywiście nie można zapomnieć o swojskich przyprawach, które doskonale uzupełniają całość. Prezentowany tu przepis pozwoli nam stworzyć idealną wigilijną kapustę z grzybami, która na pewno przyciągnie do stołu wszystkich domowników. Co więcej, jest to potrawa, którą można przygotować z wyprzedzeniem i podgrzewać w dniu Wigilii.
admin
Składniki:
- 1 kilogram kiszonej kapusty
- 2-3 garście suszonych grzybów
- 2 cebule
- olej lniany
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- sól, pieprz
Wigilijna kapusta z grzybami – jak zrobić?
- Grzyby przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na kilka godzin, aby zmiękły. Następnie gotujemy je do miękkości.
- Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
- Ostudzoną kapustę odciskamy z nadmiaru wody, a następnie drobno ją siekamy.
- Grzyby również drobno siekamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie przesmażamy na oleju lnianym.
- Do przesmażonej cebuli dodajemy kapustę z grzybami i smażymy przez kilka minut.
- Doprawiamy danie do smaku solą i pieprzem.
Słowa kluczowe: kapusta z grzybami na święta
Wigilijna kapusta z grzybami – dodatkowe informacje
Zamiast oleju lnianego możemy użyć zwykłego oleju.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wigilijna kapusta z grochem
Następny przepis: Wietnamska zupa Pho