Wieprzowina w sosie własnym
Wieprzowina w sosie własnym to klasyczny daniem, które charakteryzuje niebywałe bogactwo smaków. To znakomity pomysł na wykwintny obiad, jednak nie przeraża skomplikowanymi procedurami. Mięso pieczone w sosie kusi intensywnym aromatem oraz wyrafinowaną konsystencją. W tym przepisie używamy najprostszych składników, które razem tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków. Wieprzowina w sosie własnym to danie idealne dla miłośników tradycyjnej, domowej kuchni. Serwowane z ulubionymi dodatkami staje się prawdziwym kulinarnym arcydziełem. Spróbuj już dziś tego aromatycznego przepisu i przekonaj się, jak prosta potrawa potrafi przynieść tak wiele kulinarnych wrażeń.
admin
Składniki:
- 0.5 kg mięsa wieprzowego, może być schab, karkówka;
- 3 łyżki oleju;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka majeranku;
- 2 łyżeczki papryki czerwonej;
- 1 średnia cebula;
- sól i pieprz;
Składniki na sos:
- sos z pieczeni;
- 1/2 szklanki wody;
- 2 łyżki mąki;
- sól i pieprz.
Wieprzowina w sosie własnym – jak zrobić?
- Umieść sztukę mięsa w żaroodpornym naczyniu. Natrzyj wieprzowinę rozgniecionym czosnkiem i nasmaruj olejem. Obsyp mięso papryką, majerankiem, solą i pieprzem ,dodaj również pokrojoną w piórka cebulę. Wlej na dno naczynia pół szklanki wody.
Całość wstaw do nagrzanego piekarnika na 200°C. Piecz 1 h -1.5 h. By sprawdzić czy pieczeń jest gotowa nakłuj ją, jeśli sos, który wycieka jest klarowny oznacza to, że pieczeń jest gotowa.
Wyłóż pieczeń na deskę i pokrój na plasterki, przykryj całość kawałkiem folii aluminiowej. W naczyniu żaroodpornym zostało sporo sosu. Nie wylewaj go. Zlej całość do rondelka i dolej jeszcze 1/2 szklanki wody. Zagotuj sos.
Do garnuszka 1/2 litrowego wlej 1/2 szklaki wody i wsyp 2 łyżki mąki. Połącz dobrze wodę z maką by powstała bezgrudkowa ciecz.
Do gotującego się sosu w rondelku wolno wlewaj mączny roztwór, szybko mieszając. Teraz wystarczy już tylko doprawić do smaku.
xxxx – dodatkowe informacje
Pieczeń można podać również z ryżem, makaronem jak kto woli.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz wieprzowy z marchewką
Następny przepis: Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym