Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

W wieprzowinie w sosie słodko-kwaśnym tkwi najprawdziwszy smak kuchni azjatyckiej. To danie, które jest bezpośrednim kulinarnym tłumaczeniem chińskiej zasady równowagi pięciu smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego, gorzkiego i ostrego. To fascynujące zestawienie smaków, gdzie główną rolę gra soczysta wieprzowina, serwowana w charakterystycznym, szalenie smakowitym sosie. Przepis ten to doskonałe połączenie tradycyjnych składników kuchni chińskiej, które razem tworzą sztukę kulinarnej harmonii. Jeśli jesteś fanem wieprzowiny na słodko, to to danie z pewnością zaspokoi Twoje kulinarne fantazje. Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym to gwarantowany hit każdej domowej ucztę. Spróbuj, a na pewno pokochasz tę orientalną kompozycję smaków.

Składniki:

  • 400-500g mięsa wieprzowego (schab, szynka lub łopatka)
  • 2 papryki – czerwona i żółta
  • 3 cebule
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 – 2 szklanki bulionu
  • pół szklanki ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
  • sos sojowy
  • chilli lub ostra papryka
  • curry
  • sól, pieprz

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym – jak zrobić?

  1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub grubą kostkę. Opruszyć solą, pieprzem i polać odrobiną sosu sojowego. Odstawić na minimum 20 min do lodówki.
  2. Mięso podsmażyć na oleju z obu stron, podlać połową bulionu i dusić do miękkości.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub w piórka w zależności od preferencji. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć na sitku.
  4. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać paprykę i podlać pozostałym bulionem, chwilę poddusić. Dodać ketchup, ocet winny i przyprawy wg gustu.
  5. Do powstałego sosu dodać mięso i kukurydzę, całość zagotować.
  6. Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem. Całość posypać sezamem.

Słowa kluczowe: wieprzowina na słodko, wieprzowina w sosie słodko kwaśnym

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym – dodatkowe informacje

Mięso najlepiej zostawić w marynacie na całą noc.

Jeśli mamy gotowy, domowy sos słodko-kwaśny, danie będzie jeszcze szybsze w przygotowaniu. Warto skorzystać z przepisu na sos słodko-kwaśny dostępnego na stronie http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-slodko-kwasny-87.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wieprzowina w sosie tajskim z warzywami
Następny przepis: Wieprzowina po chińsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode