Wieprzowina po chińsku
Wieprzowina po chińsku to klasyczne, tradycyjne danie pełne smaku i atrakcyjne dla miłośników azjatyckiej kuchni. Głównym bohaterem tego przepisu jest wieprzowina, ale to sos sojowy czyni go wyjątkowym, nadając mu charakterystyczną głębię smaku. Znakomite połączenie składników i aromatów przeniesie Was w kulinarną podróż do dalekiego Wschodu, bez potrzeby opuszczania domowej kuchni. Wieprzowina w sosie sojowym to doskonały pomysł na obiad lub kolację, który z pewnością zachwyci każdego, kto docenia pełne smaku, egzotyczne dania.
admin
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- czerwona papryka
- 1/4 cebuli
- marchewka
- mały por
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki chili
- łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżki oleju
- 6 łyżek octu ryżowego
- 6 łyżek wody
- 10 łyżek sosu sojowego
- 6 łyżek cukru
- 200 g ryżu
- sól
- pieprz
Wieprzowina po chińsku – jak zrobić?
- 1. Z polędwiczki usuwamy białą błonę i kroimy ją na cienkie paseczki. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące ziemniaczanej.
- 2. Kroimy warzywa: cebulę i paprykę w kostkę, marchew w cienkie słupki, a pora w półksiężyce.
- 3. W miseczce mieszkamy składniki na sos: sos ocet ryżowy, wodę, cukier i sos sojowy.
- 4. W wysokiej patelki na rozgrzanym 1 łyżce oleju smażymy warzywa z dodatkiem chili i imbiru około 5 minut. Po usmażeniu przekładamy je na talerz.
- 5. Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju i obsmażamy polędwiczkę z każdej strony. Po tym czasie dodajemy do niej warzywa i wlewamy przygotowany sos.
- 6. Gotowe danie podajemy z ryżem.
xxxx – dodatkowe informacje
Wieprzowina po chińsku jest danym kulinarnym, w którym głównym składnikiem jest wieprzowina w sosie sojowym. Gdy sos będzie zbyt rzadki można dodać troszkę mąki ziemniaczanej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
Następny przepis: Wieprzowina po chińsku