Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście - z marchewką i suszonymi grzybami

Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście – z marchewką i suszonymi grzybami

Już sam tytuł przepisu przypomina szereg komfortowych, domowych uczuć i zapachów. Wieprzowina duszona w kapuście kiszonej z marchewką i suszonymi grzybami to danie, które kojarzy nam się z tradycyjną polską kuchnią, zimowymi wieczorami i rodzinnymi spotkaniami przy świątecznym stole. Choć przygotowanie może wydawać się skomplikowane, zapewniamy, że warte jest czasu i starań. Starannie wybrane składniki gwarantują jedyny w swoim rodzaju smak, którym zachwycisz niejedną osobę. Przyprawy, soczyste mięso wieprzowe, duszone w aromatycznej kapuście kiszonej, to także niezawodny sposób na zdrowy, domowy obiad.

Składniki:

  • 1 kilogram wieprzowiny (u mnie łopatka bez kości)
  • 500 gramów kiszonej kapusty
  • 4 marchewki
  • duża cebula
  • 2 garście suszonych grzybów
  • kostka mięsna
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • przyprawa maggi
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji

Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście – z marchewką i suszonymi grzybami – jak zrobić?

  1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w bardzo dużą kostkę i porządnie oprószyć przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na noc. Grzyby zalać wodą i również odstawić na kilka godzin.
  2. Kapustę kilka razy wypłukać i osączyć. Cebulę obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim kapustę z cebulą. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać osączone i pokrojone grzyby, kostkę mięsną, ziele angielskie, liść laurowy i magii. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
  3. Mięso dokładnie obsmażyć na patelni i odstawić. Marchew obrać, pokroić i dodać do podduszonej kapusty. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami kapustę oraz mięso. Przykryć, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około godziny. Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniakami.

Słowa kluczowe: mięso duszone w kapuście kiszonej

xxxx – dodatkowe informacje

Mięso duszone w kapuście kiszonej to smaczna i aromatyczna potrawa, której głównymi składnikami są wieprzowina, kiszona kapusta, marchewka oraz suszone grzyby. Przed odsmażeniem mięso można dodatkowo obtoczyć w mące, co pozwoli na uzyskanie chrupiącej skórki i lepszego związywania sosu. Ta metoda nadaje potrawie wyjątkowy smak i sprawia, że mięso staje się bardziej soczyste i aromatyczne.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wieprzowina po chińsku
Następny przepis: Wieprzowe kotlety mielone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode