Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście – z marchewką i suszonymi grzybami
Już sam tytuł przepisu przypomina szereg komfortowych, domowych uczuć i zapachów. Wieprzowina duszona w kapuście kiszonej z marchewką i suszonymi grzybami to danie, które kojarzy nam się z tradycyjną polską kuchnią, zimowymi wieczorami i rodzinnymi spotkaniami przy świątecznym stole. Choć przygotowanie może wydawać się skomplikowane, zapewniamy, że warte jest czasu i starań. Starannie wybrane składniki gwarantują jedyny w swoim rodzaju smak, którym zachwycisz niejedną osobę. Przyprawy, soczyste mięso wieprzowe, duszone w aromatycznej kapuście kiszonej, to także niezawodny sposób na zdrowy, domowy obiad.
admin
Składniki:
- 1 kilogram wieprzowiny (u mnie łopatka bez kości)
- 500 gramów kiszonej kapusty
- 4 marchewki
- duża cebula
- 2 garście suszonych grzybów
- kostka mięsna
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- przyprawa maggi
- olej do smażenia
- natka pietruszki do dekoracji
Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście – z marchewką i suszonymi grzybami – jak zrobić?
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w bardzo dużą kostkę i porządnie oprószyć przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na noc. Grzyby zalać wodą i również odstawić na kilka godzin.
- Kapustę kilka razy wypłukać i osączyć. Cebulę obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim kapustę z cebulą. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać osączone i pokrojone grzyby, kostkę mięsną, ziele angielskie, liść laurowy i magii. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
- Mięso dokładnie obsmażyć na patelni i odstawić. Marchew obrać, pokroić i dodać do podduszonej kapusty. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami kapustę oraz mięso. Przykryć, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około godziny. Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniakami.
Słowa kluczowe: mięso duszone w kapuście kiszonej
xxxx – dodatkowe informacje
Mięso duszone w kapuście kiszonej to smaczna i aromatyczna potrawa, której głównymi składnikami są wieprzowina, kiszona kapusta, marchewka oraz suszone grzyby. Przed odsmażeniem mięso można dodatkowo obtoczyć w mące, co pozwoli na uzyskanie chrupiącej skórki i lepszego związywania sosu. Ta metoda nadaje potrawie wyjątkowy smak i sprawia, że mięso staje się bardziej soczyste i aromatyczne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wieprzowina po chińsku
Następny przepis: Wieprzowe kotlety mielone