Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

Masz ochotę na coś słodkiego, ale wyjątkowego? Spróbuj naszego przepisu na wieniec drożdżowy z masłem orzechowym. To połączenie tradycyjnego drożdżowego ciasta, tworzącego elegancki wieniec, z delikatnym, lekko słodkim smakiem masła orzechowego. To nie tylko smaczny deser, ale także przepiękne, ręcznie wykonane dzieło sztuki. Idealny na specjalne okazje lub jako smakowity dodatek do niedzielnej kawy. Składniki są proste, ale efekt końcowy zdecydowanie zachwyci każdego łasucha. Oto lista składników, które będziesz potrzebować, żeby przygotować wieniec drożdżowy z masłem orzechowym.

Składniki:

  • Wieniec drożdżowy:

    ◦300 g mąki typ 450

    ◦25 g świeżych drożdży

    ◦120 ml ciepłego mleka

    ◦1 łyżka cukru

    ◦1 jajko roztrzepane

    ◦30 g miękkiego masła

    ◦½ łyżeczka soli

    Dodatkowo:

    ◦masło orzechowe lub masło czekoladowe

    ◦cukier puder do posypania

    ◦3-4 łyżki masła

    ◦cukier

Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym – jak zrobić?

  1. W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i masłem, na środku robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
  2. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 30 stopni na 30 minut.
  3. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką (ciasto musi odgazować), rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni na prostokąt. Ciasto smarujemy masłem orzechowym lub czekoladowym i zwijamy dość ciasno w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon z ciasta rozcinamy ostrym nożem wzdłuż na pół zostawiając z jednej strony ok. 3-4 cm nierozciętego ciasta.
  4. Obie części ciasta zawijamy naprzemiennie w warkocz. Ze splecionego ciasta tworzymy pierścień/okrągły wieniec. Wieniec ostrożnie przekładamy na dużą blachę (najlepiej taką z pieca) wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i czekamy ok. godziny aż wyrośnie. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość smarujemy nasz wieniec roztopionym masłem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25-30 minut. Wieniec drożdżowy pozostawiamy to ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym – dodatkowe informacje

Pamiętajcie żeby koniecznie przesiać mąkę! Zamiast masła orzechowego można użyć kremu/masła czekoladowego lub powideł!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wielkopolskie szare kluchy z okrasą
Następny przepis: Wielkanocny zakwas na żurek na płatkach owsianych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode