Wielkanocny zakwas na żurek na płatkach owsianych

Wielkanocny zakwas na żurek na płatkach owsianych

Zakwas na żurek na płatkach owsianych to smakowita tradycja wielkanocna, która sprawia, że te świąteczne dni stają się jeszcze bardziej wyjątkowe. Przygotowanie zakwasu owsianego do żurku to doskonały sposób na wprowadzenie dodatkowych korzyści zdrowotnych do tradycyjnej potrawy. Dzięki płatkom owsianym, żurek staje się niesamowicie sycący i pełen błonnika. Ten przepis to wspaniała okazja, aby wprowadzić tradycyjną polską potrawę na nowy stopień zdrowego jedzenia. Dzięki starannemu doborowi składników, z pewnością otrzymasz pyszny żurek, który równocześnie jest zdrowy i satysfakcjonujący.

Składniki:

  • 15 łyżek płatków owsianych, górskich
  • 1,5 l przegotowanej, ciepłej wody
  • cała główka czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 5 jagód jałowca

Wielkanocny zakwas na żurek na płatkach owsianych – jak zrobić?

  1. Do dużego, wyparzonego słoja wsypujemy płatki owsiane, dodajemy obrane ząbki czosnku z całej główki, dodajemy zmielone ziele angielskie (można dać całe, ze zmielonym moim zdaniem jest bardziej aromatyczny), jagody jałowca oraz liście laurowe. Całość zalewamy przegotowaną, dość ciepłą wodą (około czterdziestu stopni), następnie przykrywamy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu na pięć dni. Każdego dnia czystą, drewnianą łyżką mieszamy zakwas.
  2. Następnie wyciągamy liście laurowe i wyławiamy jagody jałowca. Całą resztę miksujemy i rozlewamy do dwóch – trzech buteleczek. Możemy podarować komuś bliskiemu, z kim nie będziemy mieli okazji spotkać się przy świątecznym stole. 😉

Wielkanocny zakwas na żurek z płatków owsianych – dodatkowe informacje

*Można użyć połowy podanych w przepisie składników, u nas po prostu są sami żurkożercy. 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: wielkanocny żurek na chlebie razowym
Następny przepis: Wielkanocny sos tatarski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode