Wielkanocny sos tatarski
Tradycyjne potrawy wielkanocne wywołują wiele ciepłych wspomnień, wśród których królują wyjątkowe smaki i aromaty. Jednym z nieodłącznych elementów wielkanocnego stołu jest sos tatarski – jego intensywny, pikantny smak harmonizuje z różnorodnością świątecznych dań. Wyjątkowa mieszanka składników nadaje mu głębokości, a jednocześnie podkreśla naturalne walory innych przysmaków. Nasz przepis na wielkanocny sos tatarski to doskonale zrównoważona kompozycja smaków, która podkreśli wyjątkowy charakter każdego wielkanocnego posiłku. To propozycja dla osób, które cenią sobie klasyczne smaki, ale szukają też nowych, intrygujących kombinacji. Wypróbuj nasz przepis i odkryj na nowo wielkanocny sos tatarski.
admin
Składniki:
- Szklanka kwaśnej śmietany
- Pół szklanki majonezu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- Pęczek szczypiorku
- 6 małych korniszonów
- 3 kiszone ogórki
- 10 cebulek marynowanych
- 6 grzybów marynowanych
- Pół szklanki chrzanu z słoika
- Sól
- Pieprz
Wielkanocny sos tatarski – jak zrobić?
- Śmietanę wymieszać z majonezem. Jajka bardzo drobno posiekać. Dodać do śmietany. Ogórki, grzyby, cebulkę, szczypiorku drobno posiekać, dodać do sosu razem z chrzanem. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Wielkanocny sos tatarski – dodatkowe informacje
Sos tatarski na wielkanoc idealnie pasuje do potraw mięsnych, zwłaszcza do wędlin, jajek i białej kiełbasy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wielkanocny zakwas na żurek na płatkach owsianych
Następny przepis: Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem