Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem

Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem

Mazurek Wielkanocny z kajmakiem i dżemem to klasyka na świątecznym stole. Połączenie kruchego ciasta, słodkiego, aksamitnego kajmaku oraz owocowego dżemu, tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Nasz przepis na mazurek kajmakowy z powidłami jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych, dzięki czemu każdy może go przygotować. Ten dominujący na Wielkanoc deser, jest znakomicie uzupełniony przez dodatkowe składniki jak orzechy, bakalie czy czekolada. Ciesz się z nami radosnym świętowaniem przygotowując mazurek z kajmakiem i powidłami!

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • Dodatkowo:
  • 20 dag masy krówkowej kajmak
  • 8 łyżeczek dżemu wiśniowego
  • jadalne kwiaty (u mnie bratki)
  • kolorowe jajeczka (u mnie czekoladowe w cukrowej polewie)
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałek, wałkujemy i foremkami w wielkanocnych kształtach wycinamy ciasteczka.
  2. Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Spód: Pozostałe ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenna i wykładamy do formy o wymiarach około 21 cm x 30 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  4. Pieczenie: Następnie ciasteczka i spód do mazurka pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka są cieniutkie to tak 10-15 minut, a spód grubszy to tak 25-30 minut. Studzimy.
  5. Dekoracja: Spód mazurka smarujemy kajmakiem, następnie dekorujemy według uznania dżemem, jajeczkami, ciasteczkami i bratkami.
  6. Podanie: Tak wykonany mazurek jest gotowy do podania. Smacznego życzę.

Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Mazurek można pokroić na około 8 porcji. Foremka do pieczenia mazurka o wymiarach około 21 cm x 30 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wielkanocny sos tatarski
Następny przepis: Wielkanocny keks z polewą czekoladową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode