Wielkanocny keks z polewą czekoladową
Wielkanocny keks z polewą czekoladową to idealne zakończenie Wielkanocnego śniadania. Ten przepis na wielkanocny keks zarówno zachwyci, jak i ukończy każdą uroczystość. Wykwintna tekstura keksu komponuje się idealnie ze słodkością czekolady, tworząc niepowtarzalne smaki. Jest to oryginalny przepis, który pozwolą waszym gościom poczuć prawdziwie świąteczny nastrój z nutą słodkiego akcentu. Składniki potrzebne do przygotowania keksu są łatwo dostępne, a przygotowanie go nie powinno zająć wiele czasu. Ten wyjątkowy deser jest nie tylko smaczny, ale także pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole. Czekoladowa polewa do keksu dodaje elegancji i dodatkowego smaku. Cieszyć się tym deserem mogą nie tylko wielbiciele keksu, ale też miłośnicy czekolady. Te Wielkanocne święta zaskocz swoich najbliższych wyjątkowym keksem z czekoladową polewą!
admin
Składniki:
- Na ciasto:
- 4 jajka
- niepełna szklanka cukru (200 ml)
- 20 dag masła lub margaryny
- 100 ml mleka
- 2 szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mała płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 30 dag mieszanki keksowej (5 dag odkładamy do dekoracji)
- Dodatkowo:
- 10 dag polewy deserowej
- 5 dag mieszanki keksowej (odłożone z tej do ciasta)
Wielkanocny keks z polewą czekoladową – jak zrobić?
- Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy mleko i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy mieszankę keksową i delikatnie mieszamy.
- Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
- Pieczenie: Keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut do suchego patyczka. Upieczony keks dokładnie studzimy.
- Dekorowanie: Polewę roztapiamy i dekorujemy nią wystudzony keks, dekorujemy również odłożoną mieszanką keksową. Keks odstawiamy do zastygnięcia polewy.
- Podanie: Gotowy keks kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.
Wielkanocny keks z polewą czekoladową – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Keks można pokroić na około 12 porcji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mazurek orzechowo-kajmakowy
Następny przepis: Wielkanocne muffinki z kremem i ajerkoniakiem