Mazurek orzechowo-kajmakowy

Mazurek orzechowo-kajmakowy

Poznaj wyjątkowy przepis na najbardziej tradycyjne z polskich ciast wielkanocnych – mazurek orzechowo-kajmakowy. Ten niepowtarzalny, kruchy placek o bogatej warstwie słodkiego kajmaku i aromatycznych orzechach, to prawdziwa ucztą dla podniebienia. Spróbuj go przygotować na rodzinne święta, a z pewnością zachwycisz swoich bliskich. Mazurek orzechowy z kajmakiem to połączenie klasycznej polskiej tradycji z nutą nowoczesnej elegancji. Może stanowić idealne dopełnienie zarówno tradycyjnego wielkanocnego stołu, jak i stanowić wytworny deser podczas spotkań ze znajomymi. Ta wersja mazurka, mazurek kajmakowo orzechowy, zdobyła już serca wielu smakoszy – teraz przekonaj się, czy ty też do nich dołączysz.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 150g mąki pszennej
    • 80g drobnego cukru
    • 1 jajko
    • 80g masła
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Masa orzechowa:
    • 250g orzechów włoskich
    • 200ml mleka
    • 2 czubate łyżeczki cukru pudru
  • Krem kajmakowy:
    • duża puszka kajmaku (510g) (powinien być bardzo gęsty)
    • 250g masła
  • Dodatkowo:
    • 1 łyżka dżemu śliwkowego
    • 1 łyżeczka kakao

Mazurek orzechowo-kajmakowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Piekarnik nagrzać do 180°C. Prostokątną foremkę o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. 2.
    Mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszać, dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem do uzyskania drobniutkich grudek. Dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto równomiernie rozłożyć na dnie foremki (można rozwałkować pomiędzy kawałkami folii), wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez 15-20 minut na jasnozłoty kolor. Zostawić w foremce na kilka minut, po czym wyciągnąć i wystudzić.
  3. 3.
    Orzechy zmielić. Mleko zagotować z cukrem i zalać nim zmielone orzechy. Wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Orzechy wchłoną mleko i powstanie masa na tyle gęsta, że będzie można ją potem swobodnie kroić.
  4. 4.
    Przygotować krem kajmakowy. Masło ubić na puch. Cały czas miksując dodawać kajmak, łyżka po łyżce. Miksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
  5. 5.
    Wystudzone ciasto przełożyć z powrotem do foremki wyłożonej folią, lub ograniczyć z każdej strony folią aluminiową. Ciasto posmarować dżemem i wyłożyć wystudzoną masę orzechową. Wyrównać. Na wierzchu cienko rozsmarować część kremu kajmakowego i również wyrównać.
  6. 6.
    Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i udekorować brzegi i wierzch mazurka. W celu uzyskania ciemniejszego koloru, do części pozostałego kremu dodać łyżeczkę kakao i dobrze zmiksować.

Słowa kluczowe: mazurek orzechowo kajmakowy, mazurek orzechowy z kajmakiem, mazurek kajmakowo orzechowy, mazurek kajmakowy z orzechami, mazurek z kajmakiem i orzechami.

Mazurek orzechowo-kajmakowy – dodatkowe informacje

Ciasto należy przechowywać w lodówce. Jednak około 40 minut przed podaniem należy je wstawić do temperatury pokojowej, aby krem zmiękł.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wielkanocny sos tatarski
Następny przepis: Wielkanocny keks z polewą czekoladową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode