Wielkanocne muffinki z kremem i ajerkoniakiem
Wielkanocne muffinki z kremem i ajerkoniakiem to wspaniała propozycja na świąteczny deser. To połączenie delikatnej, wilgotnej babeczki i kremu o wyraźnym smaku ajerkoniaku, który dodaje słodkości i niepowtarzalnego charakteru. Babeczki wielkanocne z kremem są idealną propozycją na zakończenie rodzinnej wielkanocnej uczty lub jako słodki upominek dla bliskich. Ukoronowane kremem i przyozdobione świątecznymi dekoracjami, robią niesamowite wrażenie na każdym świątecznym stole. Zróbmy te niesamowite muffinki i dodajmy smaku naszym świątecznym chwilom.
admin
Składniki:
- Na ciasto:
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy
- pół szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- pół szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
- Na krem:
- 165 ml śmietanki kremówki 30 %
- 5 dag białej czekolady
- 2 łyżki ajerkoniaku
- Dodatkowo:
- 2 łyżki ajerkoniaku
- dowolna cukrowa posypka
Wielkanocne muffinki z kremem i ajerkoniakiem – jak zrobić?
- Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
- Do pieczenia: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.
- Pieczenie: Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Upieczone dokładnie studzimy i wyjmujemy z papilotek.
- Krem i dekorowanie:
Krem: Czekoladę łamiemy na mniejsze kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, mam być płynna i letnia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy aż będzie sztywna, dodajemy czekoladę i ajerkoniak i ubijamy do dokładnego połączenia się składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Dekorowanie: Na dobrze wystudzone muffinki wyciskamy krem, dekorujemy ajerkoniakiem i posypką. Odstawiamy do lodówki do stężenia kremu. - Podanie: Gotowe podajemy i smacznego życzę.
Wielkanocne muffinki z kremem i ajerkoniakiem – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wielkanocny keks z polewą czekoladową
Następny przepis: wielkanocna szynka w galarecie