Wielkanocne muffinki z kremem i ajerkoniakiem

Wielkanocne muffinki z kremem i ajerkoniakiem

Wielkanocne muffinki z kremem i ajerkoniakiem to wspaniała propozycja na świąteczny deser. To połączenie delikatnej, wilgotnej babeczki i kremu o wyraźnym smaku ajerkoniaku, który dodaje słodkości i niepowtarzalnego charakteru. Babeczki wielkanocne z kremem są idealną propozycją na zakończenie rodzinnej wielkanocnej uczty lub jako słodki upominek dla bliskich. Ukoronowane kremem i przyozdobione świątecznymi dekoracjami, robią niesamowite wrażenie na każdym świątecznym stole. Zróbmy te niesamowite muffinki i dodajmy smaku naszym świątecznym chwilom.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na krem:
  • 165 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 5 dag białej czekolady
  • 2 łyżki ajerkoniaku
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki ajerkoniaku
  • dowolna cukrowa posypka

Wielkanocne muffinki z kremem i ajerkoniakiem – jak zrobić?

  1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
  2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.
  3. Pieczenie: Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Upieczone dokładnie studzimy i wyjmujemy z papilotek.
  4. Krem i dekorowanie:
    Krem: Czekoladę łamiemy na mniejsze kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, mam być płynna i letnia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy aż będzie sztywna, dodajemy czekoladę i ajerkoniak i ubijamy do dokładnego połączenia się składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
    Dekorowanie: Na dobrze wystudzone muffinki wyciskamy krem, dekorujemy ajerkoniakiem i posypką. Odstawiamy do lodówki do stężenia kremu.
  5. Podanie: Gotowe podajemy i smacznego życzę.

Wielkanocne muffinki z kremem i ajerkoniakiem – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wielkanocny keks z polewą czekoladową
Następny przepis: wielkanocna szynka w galarecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode