Wielkanocna pieczeń z jajkiem

Wielkanocna pieczeń z jajkiem

Celebrowanie Świąt Wielkanocnych bez obfitego posiłku to jak choinka bez ozdób. Razem ze znanym na cały świat jajkiem na twardo, na naszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć sałatek, domowych wypieków i oczywiście smakowitej pieczeni. Wielkanocna pieczeń z jajkiem to tradycyjne danie wielkanocne, które łączy w sobie bogactwo smaku pieczonego mięsa z delikatnością jajka. Ten festiwal smaków zachęca wszystkich do wspólnego, rodinnego świętowania. Bez względu na to, czy wybieramy wieprzowinę, baraninę czy drób, każda pieczeń zyska wyjątkowy smak dzięki zastosowaniu tradycyjnych przypraw. Niech ta pieczeń stanie się gwiazdą Waszych świątecznych posiłków!

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 450 g boczku w plasterkach
  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wielkanocna pieczeń z jajkiem – jak zrobić?

  1. Bułkę namoczyć w mleku, a gdy będzie miękka odcisnąć z jego nadmiaru, zmielić i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać i razem przesmażyć na patelni. Doprawić do smaku i wymieszać. W tortownicy z kominkiem o średnicy 21 cm układamy na zakładkę połowę boczku (na spodzie i bokach). Wykładamy połowę mięsa, a następnie układamy na nim jajka i przykrywamy resztą mięsa. Na mięsie układamy pozostałe plastry boczku.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 1,5 godziny.

Wielkanocna pieczeń z jajkiem – dodatkowe informacje

Jeśli nie macie tortownicy z kominkiem możecie na środku zwykłej położyć małą żaroodporną miseczkę/ ramekin i wypełnić ją bulionem (parujący bulion dodatkowo nawilży mięso)

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wielkanocne muffinki z kremem i ajerkoniakiem
Następny przepis: Wielkanocna babka herbaciana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode