WERESZCZAKI

WERESZCZAKI

Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni z Kresów, z pewnością docenisz tradycyjny przepis na wereszczaki. To wyjątkowe danie, które z powodzeniem potrafi przywrócić wspomnienia z dzieciństwa, sprawia, że spotkania rodzinne są jeszcze bardziej wyjątkowe. Przygotowanie wereszczaków wymaga nieco czasu i cierpliwości, jednak rezultat z pewnością Cię zaskoczy. Kompozycja smaków jest w tym daniu wyjątkowa – mięso drobiowe, specyficzny sos oraz dodatkowe składniki tworzą niezapomniany duet. To danie, które z pewnością zachwyci każdego, kto ceni sobie smakowite i domowe potrawy. Serwuj wereszczaki na ciepło, jako główne danie. Jedno jest pewne – nie będzie Ci ich żal!

Składniki:

  • 80 dag schabu
  • 10 dag słoniny
  • ½ litra kwasu buraczanego lub rosołu
  • 2 kromki startego suchego chleba razowego
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 ząbki czosnku

Wereszczaki – jak zrobić?

  1. Schab pokroić w kostkę i obrumienić na stopionej słonince.
  2. Przełożyć do rondla, zalać kwasem buraczanym lub rosołem, dodać kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego, kilka liści laurowych, zmiażdżony czosnek i dusić do miękkości.
  3. Dodać starty chleb i zagęścić przez wygotowanie.
  4. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku.

WERESZCZAKI – dodatkowe informacje

Wereszczaki podaje się z kaszą gryczaną ale ja wolałam ziemniaki posypane koperkiem i sałatę z sosem koperkowo-ziołowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami
Następny przepis: wesołe ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode