WERESZCZAKI
Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni z Kresów, z pewnością docenisz tradycyjny przepis na wereszczaki. To wyjątkowe danie, które z powodzeniem potrafi przywrócić wspomnienia z dzieciństwa, sprawia, że spotkania rodzinne są jeszcze bardziej wyjątkowe. Przygotowanie wereszczaków wymaga nieco czasu i cierpliwości, jednak rezultat z pewnością Cię zaskoczy. Kompozycja smaków jest w tym daniu wyjątkowa – mięso drobiowe, specyficzny sos oraz dodatkowe składniki tworzą niezapomniany duet. To danie, które z pewnością zachwyci każdego, kto ceni sobie smakowite i domowe potrawy. Serwuj wereszczaki na ciepło, jako główne danie. Jedno jest pewne – nie będzie Ci ich żal!
admin
Składniki:
- 80 dag schabu
- 10 dag słoniny
- ½ litra kwasu buraczanego lub rosołu
- 2 kromki startego suchego chleba razowego
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 ząbki czosnku
Wereszczaki – jak zrobić?
- Schab pokroić w kostkę i obrumienić na stopionej słonince.
- Przełożyć do rondla, zalać kwasem buraczanym lub rosołem, dodać kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego, kilka liści laurowych, zmiażdżony czosnek i dusić do miękkości.
- Dodać starty chleb i zagęścić przez wygotowanie.
- Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku.
WERESZCZAKI – dodatkowe informacje
Wereszczaki podaje się z kaszą gryczaną ale ja wolałam ziemniaki posypane koperkiem i sałatę z sosem koperkowo-ziołowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami
Następny przepis: wesołe ciasteczka