Węgierska zupa fasolowo-paprykowa
Węgierska zupa fasolowo-paprykowa to pyszne danie, które zdobyło popularność dzięki swoim złożonym smakom i aromatycznym składnikom. Tradycyjnie zapewniająca ciepło i komfort w chłodne dni, ta zupa jest nieodłącznym elementem kuchni węgierskiej. Sercem tej zupy są solidne składniki: fasola, papryka i papryka w proszku, które są nie tylko smaczne, ale również bogate w wartości odżywcze. Węgierska zupa fasolowo-paprykowa jest idealnym, sycącym daniem na obiad, które jednocześnie rozgrzewa i rozpieszcza kubki smakowe.
admin
Składniki:
- 250g suchej białej fasoli lub około 400g fasoli z puszki
- trzy średniej wielkości papryki (czerwona, żółta i zielona)
- 1 duża marchewka
- 1 cebula (około 100g)
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- 1 i pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 i pół łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- pół łyżeczki cukru
- pieprz cayenne według uznania
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- około 1,5 litra dowolnego bulionu lub rosołu
Węgierska zupa fasolowo-paprykowa – jak zrobić?
- Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc. Następnie ugotować do miękkości.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać i zeszklić na oleju, Papryki pokroić w paseczki, marchewkę w talarki i dodać do podsmażonej cebuli. Całość smażyć co jakiś czas mieszając krótko tak aby warzywa pozostały al dente.
- Ugotowaną fasolę przełożyć do garnka zalać bulionem (ja wykorzystałam rosół z wczoraj) dodać przyprawy i zagotować. Następnie dodać podsmażone warzywa, pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 15-20 minut aby smaki się przegryzły.
Węgierska zupa fasolowo-paprykowa – dodatkowe informacje
Można skrócić czas przygotowania zupy dodając fasolę z puszki, wtedy zupę ugotujemy w kilka chwil. Ja jednak polecam ugotować fasolę samodzielnie, jest o wiele smaczniejsza.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Węgierski Langosz
Następny przepis: Wegetariańskie kotlety z kuskusem, pieczarkami i jajkiem