Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami
Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami to pyszne i odżywcze danie, które pochodzi z tradycyjnej kuchni polskiej. Teraz, dostosowane do potrzeb osób niewidzących mięsa, przepis na ten popularny żurek staje się dostępny dla wszystkich smakoszy. Ta wegetariańska wersja jest równie smaczna i satysfakcjonująca jak tradycyjny żurek. Przepis jest prosty do wykonania, a składniki łatwe do zdobycia. Wegetariański żurek może być przygotowany na różne okazje, a także na codzienny obiad. To doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy szukają wyjątkowych przepisów wegetariańskich.
admin
Składniki:
- 2 litry wywaru warzywnego (ugotowanego z: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/3 selera, 1 duża cebula, sól)
- 2-3 szkl. zakwasu (przepis tutaj)
- 3 suszone grzyby
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 1 płaska łyżeczka cukru (nie jest wyczuwalny, ale pogłębia smak zupy)
- sól, sos sojowy do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- 1 cebula
- olej do smażenia cebuli
- sól
- papryka wędzona w proszku
- 1 kg ziemniaków
- olej
- jajka gotowane
Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami – jak zrobić?
- Obraną i przekrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, cukier, suszone grzyby zalać wcześniej ugotowanym wywarem warzywnym. Gotować ok. 10 minut.
- Następnie wlać 2 szkl. zakwasu, gotować przez kilka minut, jeśli zupa nie jest wystarczająca kwaśna dodać jeszcze 1/2-1 szkl. z zakwasu.
- W miseczce wymieszać śmietankę i kilka łyżek żurku, dodać do garnka.
- Dodać majeranek, przekrojone ząbki czosnku i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut na wolnym ogniu.
- Zupę rozlać do misek, dodać opieczone ziemniaki i 1/2 gotowanego jajka i smażoną cebulkę.
- Ziemniaki obrać, pokroić na duże kawałki, ugotować w osolonym wrzątku.
- Odcedzić na sicie i pozostawić do wystygnięcia.
- Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju, ułożyć kawałki ziemniaków.
- Opiekać ziemniaki aż się zrumienią i obrócić delikatnie, aby się nie rozpadły.
- Cebulę pokroić w kostkę, lekko posolić i podsmażyć na złoto. Pod koniec smażenia dodać 1-2 szczypty wędzonej papryki.
Porady – dodatkowe informacje
Żurek z opiekanymi ziemniakami można podawać w kilku wersjach:
– zupa może być wegetariańska (na wywarze warzywnym) lub ugotowana na białej kiełbasie, wędzonej kiełbasie albo wędzonce,
– ziemniaki podsmażyć na patelni, w piekarniku lub podać tylko gotowane,
– dodatki białkowe: gotowane jajko, plastry podsmażonej kiełbasy, kawałki białej kiełbasy, wędzony twaróg,
– okrasa do zupy, to smażona cebulka lub skwarki z wędzonego boczku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej
Następny przepis: Wegetariański pilaw