Wegetariański pilaw
Pilaw, często serwowany jako danie główne, to skomplikowane lecz pyszne i pełne smaku danie. Jest to tradycyjna potrawa kuchni orientalnej, charakteryzująca się intensywnymi smakami. Wegetariańska wersja pilawu, bogata jest w warzywa i przyprawy, które czynią go zdrowym i sycącym posiłkiem. To idealny sposób na zaspokojenie zachcianki na coś egzotycznego i wyjątkowego, a jednocześnie prostego i łatwego do przygotowania. Potrawa jest fantastyczną alternatywą dla mięsnych, ciężkich dań, oferując lekkość i świeżość produktów warzywnych. Bez względu na okoliczności, wegetariański pilaw z pewnością zaskoczy i zachwyci gości swoją unikalną konsystencją i niepowtarzalnym smakiem.
admin
Składniki:
- – 1 mały kalafior
- – 1 łyżka oleju kokosowego
- – 1 duża marchewka
- – 1 duża cebula
- – 2-3 ząbki czosnku
- – 1 szklanka passaty pomidorowej
- – 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
- – 1/2 łyżeczki lubczyku
- – szczypta chilli
- – sól do smaku
Wegetariański pilaw – jak zrobić?
- Umyj warzywa i pokrój na mniejsze kawałki. Kalafior, marchewkę oraz czosnek miksujemy w robocie kuchennym na małe kawałki. Cebulę kroimy w małe kawałki (jeśli ją zmiksujemy będzie miała gorzki posmak). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę na złoty kolor.
- Dodajemy zmiksowane warzywa oraz passatę pomidorową. Dusimy wszystko przez 10 minut. Do masy dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze przez 5 minut.
Porady – Wegetariański pilaw – dodatkowe informacje
Porcji można przygotować więcej i zamrozić na potem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami
Następny przepis: Wegetariański burger serowy