Wegetariański pilaw

Wegetariański pilaw

Pilaw, często serwowany jako danie główne, to skomplikowane lecz pyszne i pełne smaku danie. Jest to tradycyjna potrawa kuchni orientalnej, charakteryzująca się intensywnymi smakami. Wegetariańska wersja pilawu, bogata jest w warzywa i przyprawy, które czynią go zdrowym i sycącym posiłkiem. To idealny sposób na zaspokojenie zachcianki na coś egzotycznego i wyjątkowego, a jednocześnie prostego i łatwego do przygotowania. Potrawa jest fantastyczną alternatywą dla mięsnych, ciężkich dań, oferując lekkość i świeżość produktów warzywnych. Bez względu na okoliczności, wegetariański pilaw z pewnością zaskoczy i zachwyci gości swoją unikalną konsystencją i niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

  • – 1 mały kalafior
  • – 1 łyżka oleju kokosowego
  • – 1 duża marchewka
  • – 1 duża cebula
  • – 2-3 ząbki czosnku
  • – 1 szklanka passaty pomidorowej
  • – 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • – 1/2 łyżeczki lubczyku
  • – szczypta chilli
  • – sól do smaku

Wegetariański pilaw – jak zrobić?

  1. Umyj warzywa i pokrój na mniejsze kawałki. Kalafior, marchewkę oraz czosnek miksujemy w robocie kuchennym na małe kawałki. Cebulę kroimy w małe kawałki (jeśli ją zmiksujemy będzie miała gorzki posmak). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę na złoty kolor.
  2. Dodajemy zmiksowane warzywa oraz passatę pomidorową. Dusimy wszystko przez 10 minut. Do masy dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze przez 5 minut.

Porady – Wegetariański pilaw – dodatkowe informacje

Porcji można przygotować więcej i zamrozić na potem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami
Następny przepis: Wegetariański burger serowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode