Wegeburgery

Wegeburgery

Jeżeli uwielbiasz burgery, ale jesteś na diecie wegańskiej lub po prostu chcesz sprawdzić coś nowego, mamy dla ciebie idealny przepis. Te wegeburgery są tak smaczne, że pokochają je nawet miłośnicy mięsa. Ich przygotowanie jest proste i nie wymaga wielu składników. Dodatkowo, jest to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych hamburgerów, ponieważ są pełne warzyw i białka roślinnego. Można je podawać z dowolnym rodzajem sałatki lub frytkami. Skosztuj i przekonaj się sam, że wegańska kuchnia może być niezwykle smaczna i satysfakcjonująca. Zapraszamy do przygotowania wegeburgerów!

Składniki:

  • 1 szklanka surowej czerwonej soczewicy (200ml)
  • 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki uprażonego sezamu
  • 1/2 szklanki uprażonego słonecznika
  • 1 szklanka płatków owsianych, np. górskich
  • 1 czerwona cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 4-5 łyżek suchych płatków owsianych
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra

Wegeburgery – jak zrobić?

  1. Soczewicę zalewamy 400ml wody i gotujemy do momentu wyparowania wody na małym gazie pod przykryciem. Kasze zalewamy 500ml wody i tak samo gotujemy od czasu do czasu mieszając.
    Gotową kaszę i soczewicę przekładamy do dużej miski.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Szklankę płatków owsianych zalewamy wrzątkiem by je lekko przykryc i zostawiamy na chwile by zmiękły.
  3. Do dużej miski przekładamy cebule, szklankę płatków, uprażony sezam oraz słonecznik, 5 łyzek suchych płatków oraz przyprawy wedle uznania. Mieszamy wszystkie skladniki w misce.
    Formujemy kotlety i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia który smaruje lekko olejem. Kładę blaszkę na 2 półce od dołu i piekę 25min na góra dół w 180st, potem włączam termoobieg i znów na 25min. Zostawiam w piekarniku do całkowitego schłodzenia. Wtedy burgery stwardnieją i nie będą się rozwalac. Burgery podaje z bułkami graham, sałatą, czerwoną cebulą, pomidorem, ogórkiem, papryką oraz ketchupem bądź musztardą.

Wegeburgery – dodatkowe informacje

Z przepisu wychodzi ok 12 szt burgerów, wiec ile zjemy to zjemy a resztę mozna zamrozic i rozmrozic wtedy kiedy najdzie Nas ochota na cos pysznego i zdrowego. Do burgerów mozna dodac mąki aczkolwiek ta wersja jest zdrowsza 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wegańskie placki z kalafiora
Następny przepis: Żytnie podpłomyki a'la ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode