Wegańska pasta do pieczywa z tofu wędzonego

Wegańska pasta do pieczywa z tofu wędzonego

Zapraszamy do odkrycia zdrowej alternatywy dla tradycyjnych past do chleba – wegańskiej pasty z tofu wędzonego. Pomimo braku mięsa, jej smak jest intensywny i aromatyczny dzięki dodatkowi wędzonego tofu. To unikalne połączenie składników, które możemy zastosować do przygotowania szybkiego lunchu na ciepło lub kolacji. Idealna dla osób na diecie wegańskiej, ale nie tylko – ta pasta do pieczywa będzie smakowała każdemu, kto ceni sobie nowoczesne, ekologiczne i roślinne podejście do gotowania.

Składniki:

  • 2 opakowania wędzonego tofu (po 18 dag każde)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka mielona według uznania
  • bazylia suszona według uznania
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 łyżeczka zimnej wody

Wegańska pasta do chleba z tofu wędzonego – jak zrobić?

  1. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę, oprószamy solą i dusimy do miękkości. Usmażone składniki studzimy.
  2. Tofu i usmażone warzywa przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, wodę i łyżeczkę oliwy i za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładką pastę.
  3. Pastę przed podaniem schładzamy w lodówce. Gotowe. Podajemy i smacznego życzę.

Wegańska pasta do pieczywa z tofu wędzonego – dodatkowe informacje

Porcja pasty dla 4 osób. Przed podaniem pastę chłodzimy w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wegańska kawa z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego
Następny przepis: Wegański krupnik z kaszą orkiszową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode