Wegańska pasta do pieczywa z tofu wędzonego
Zapraszamy do odkrycia zdrowej alternatywy dla tradycyjnych past do chleba – wegańskiej pasty z tofu wędzonego. Pomimo braku mięsa, jej smak jest intensywny i aromatyczny dzięki dodatkowi wędzonego tofu. To unikalne połączenie składników, które możemy zastosować do przygotowania szybkiego lunchu na ciepło lub kolacji. Idealna dla osób na diecie wegańskiej, ale nie tylko – ta pasta do pieczywa będzie smakowała każdemu, kto ceni sobie nowoczesne, ekologiczne i roślinne podejście do gotowania.
admin
Składniki:
- 2 opakowania wędzonego tofu (po 18 dag każde)
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- oliwa z oliwek
- słodka papryka mielona według uznania
- bazylia suszona według uznania
- pieprz czarny mielony do smaku
- 1 łyżeczka zimnej wody
Wegańska pasta do chleba z tofu wędzonego – jak zrobić?
- Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę, oprószamy solą i dusimy do miękkości. Usmażone składniki studzimy.
- Tofu i usmażone warzywa przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, wodę i łyżeczkę oliwy i za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładką pastę.
- Pastę przed podaniem schładzamy w lodówce. Gotowe. Podajemy i smacznego życzę.
Wegańska pasta do pieczywa z tofu wędzonego – dodatkowe informacje
Porcja pasty dla 4 osób. Przed podaniem pastę chłodzimy w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wegańska kawa z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego
Następny przepis: Wegański krupnik z kaszą orkiszową