Wędzone pałki kurczaka
Jest wiele sposobów na przygotowanie kurczaka, ale w tym przepisie skupimy się na jednym z najbardziej aromatycznych: wędzeniu. Wędzenie pałek kurczaka pozwala na uzyskanie niepowtarzalnego smaku i zapachu. Idealne dla miłośników grillowania i wędzenia: zasady procesu są dokładnie takie same, niezależnie od tego, czy wedzisz wędzarni domowej roboty, czy komercyjnej. Trudność polega na uzyskaniu odpowiedniego czasu i temperatury wędzenia, ale z naszym przepisem nie będziesz miał z tym problemu. Składniki są proste, jednak kluczem do sukcesu jest cierpliwość i staranność. To doskonały sposób na upieczenie czegoś innego na rodzinny obiad lub weekendowy grill.
admin
Składniki:
- 5 dużych pałek kurczaka (około 80 dag)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka przypraw (mielony czosnek, słodka i ostra mielona papryka, zmielony czarny pieprz)
- Siatka wędliniarska
- Drewno wiśniowe do wędzarni
Wędzone pałki kurczaka – jak zrobić?
- Wykonanie: pałki oczyścić, opłukać, osuszyć. Natrzeć solą i przyprawami, odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie przełożyć do siatki, luźno zawiązać. Wędzić około 2 godzin na małym ogniu. W czasie wędzenia poruszać siatką by mięso się uwędziło ze wszystkich stron. Po wyjęciu z wędzarni przełożyć mięso do wrzątku, odstawić na 5 minut, nie gotować, wyjąć, wystudzić.
Wędzone pałki kurczaka – dodatkowe informacje
1. Pałki można też wędzić osobno na bardzo małym ogniu.