Wędzona słonina w aromatycznej mieszance przypraw

Wędzona słonina w aromatycznej mieszance przypraw

Przygotowanie idealnej wędzonej słoniny to nie lada sztuka. Tym razem sprawimy, że proces wędzenia stanie się prosty i przyjemny. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio przygotowana słonina – nasza propozycja zakłada wykorzystanie aromatycznej mieszanki przypraw, która dodaje mięsu niepowtarzalnego smaku. To domowy sposób na wędzoną słoninę, przyrządzoną z dbałością o każdy szczegół. Zaskocz bliskich i przygotuj samodzielnie wędzoną słoninę według tego przepisu. Smak tej domowej wędliny na pewno zrobi wrażenie na każdym wieńcu! Smaczne, domowe, a do tego proste w wykonaniu – dlaczego by nie spróbować? Kolej na Ciebie, by dowiedzieć się, jak przygotować słoninę do wędzenia.

Składniki:

  • 4 kawałki słoniny z dużą ilością mięsa, każdy kawałek o wadze około 0,5 kg
  • 10 g majeranku
  • 10 g oregano
  • 4-5 liści laurowych
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • łyżka czosnku suszonego w płatkach
  • paczka soli peklowej o wadze 660 g
  • 5 l filtrowanej wody

Wędzona słonina w aromatycznej mieszance przypraw – jak przygotować słoninę do wędzenia?

  1. W słoninę ze wszystkich stron wcieramy oregano i majeranek.
  2. Sól peklową rozpuszczamy w 5 l wody i dodajemy resztę przypraw. Przelewamy do garnka – najlepiej kamionkowego. Ostrożnie układamy słoninę, przykładamy kamieniem dociskowym lub talerzem z obciążnikiem, by słonina była pokryta solanką.
  3. Zostawiamy w chłodzie na 4 – 5 dni.
  4. Po tym czasie wyjmujemy słoninę z solanki. Umieszczamy na kratce kuchennej by obciekła z solanki.
  5. Wbijamy na haki, wieszamy na kijach wędzarniczych i wędzimy 1 godzinę w dymie powstałym z okorowanego drewna. Najlepsze jest drewno olchowe lub z drzew owocowych.
  6. Pod koniec wędzenia zagotowujemy w szerokim garnku wodę.
  7. Gorącą słoninę ostrożnie (by nie poparzyć dłoni) wyjmujemy z wędzarni i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem w temperaturze 90°C parzymy 1 godzinę. Pozostawiamy w garnku na 2 godziny.
  8. Prawie chłodną słoninę wykładamy z wody na kratkę kuchenną dla obeschnięcia.
  9. Zimną słoninę przekładamy do szczelnych pojemników lub owijamy folią spożywczą i przechowujemy w lodówce.
  10. Zimną słoninę od razu po wyjęciu z lodówki cienko kroimy ostrym nożem.
  11. Najlepiej smakuje podana ze świeżo upieczonym chlebem kiszonym ogórkiem, marynowanymi grzybkami lub po prostu z cienko pokrojoną cebulką.

xxxx – dodatkowe informacje

Do przygotowania takiej słoniny najlepiej użyć szerokiej słoniny przerośniętej mięsem.

Jak przygotować słoninę do wędzenia


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Słowacki gulasz segedin
Następny przepis: Smaczna sałatka do obiadu lub na zimną płytę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode