Wędzona słonina w aromatycznej mieszance przypraw
Przygotowanie idealnej wędzonej słoniny to nie lada sztuka. Tym razem sprawimy, że proces wędzenia stanie się prosty i przyjemny. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio przygotowana słonina – nasza propozycja zakłada wykorzystanie aromatycznej mieszanki przypraw, która dodaje mięsu niepowtarzalnego smaku. To domowy sposób na wędzoną słoninę, przyrządzoną z dbałością o każdy szczegół. Zaskocz bliskich i przygotuj samodzielnie wędzoną słoninę według tego przepisu. Smak tej domowej wędliny na pewno zrobi wrażenie na każdym wieńcu! Smaczne, domowe, a do tego proste w wykonaniu – dlaczego by nie spróbować? Kolej na Ciebie, by dowiedzieć się, jak przygotować słoninę do wędzenia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 kawałki słoniny z dużą ilością mięsa, każdy kawałek o wadze około 0,5 kg
- 10 g majeranku
- 10 g oregano
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- łyżka czosnku suszonego w płatkach
- paczka soli peklowej o wadze 660 g
- 5 l filtrowanej wody
Wędzona słonina w aromatycznej mieszance przypraw – jak przygotować słoninę do wędzenia?
- W słoninę ze wszystkich stron wcieramy oregano i majeranek.
- Sól peklową rozpuszczamy w 5 l wody i dodajemy resztę przypraw. Przelewamy do garnka – najlepiej kamionkowego. Ostrożnie układamy słoninę, przykładamy kamieniem dociskowym lub talerzem z obciążnikiem, by słonina była pokryta solanką.
- Zostawiamy w chłodzie na 4 – 5 dni.
- Po tym czasie wyjmujemy słoninę z solanki. Umieszczamy na kratce kuchennej by obciekła z solanki.
- Wbijamy na haki, wieszamy na kijach wędzarniczych i wędzimy 1 godzinę w dymie powstałym z okorowanego drewna. Najlepsze jest drewno olchowe lub z drzew owocowych.
- Pod koniec wędzenia zagotowujemy w szerokim garnku wodę.
- Gorącą słoninę ostrożnie (by nie poparzyć dłoni) wyjmujemy z wędzarni i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem w temperaturze 90°C parzymy 1 godzinę. Pozostawiamy w garnku na 2 godziny.
- Prawie chłodną słoninę wykładamy z wody na kratkę kuchenną dla obeschnięcia.
- Zimną słoninę przekładamy do szczelnych pojemników lub owijamy folią spożywczą i przechowujemy w lodówce.
- Zimną słoninę od razu po wyjęciu z lodówki cienko kroimy ostrym nożem.
- Najlepiej smakuje podana ze świeżo upieczonym chlebem kiszonym ogórkiem, marynowanymi grzybkami lub po prostu z cienko pokrojoną cebulką.
xxxx – dodatkowe informacje
Do przygotowania takiej słoniny najlepiej użyć szerokiej słoniny przerośniętej mięsem.
Jak przygotować słoninę do wędzenia
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Słowacki gulasz segedin
Następny przepis: Smaczna sałatka do obiadu lub na zimną płytę.