WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM I CEBULĄ
Wątróbka z jabłkiem i cebulą to przepis, który zniewala swoją oryginalnością, a zarazem prostotą wykonania. Jest to danie pełne kontrastów, łączące słodko-kwasowy smak jabłek z delikatnie goryczkową wątróbką. Kontrast ten jest dodatkowo podkreślany przez słodkość karmelizowanej cebuli. Dla miłośników mocnych, zdecydowanych smaków, ten przepis na wątróbkę z jabłkiem z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę. Ta smaczna i sycąca potrawa jest zarazem bogata w wiele niezbędnych składników odżywczych, takich jak żelazo, białko i witaminy. Przekonajcie się sami, jak smakuje to zdrowe i niezwykłe danie.
admin
Składniki:
- 1 kilogram wątróbki drobiowej
- 3 duże cebule
- 2 duże jabłka
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia: olej, oliwa lub smalec
Wątróbka z jabłkiem i cebulą – jak zrobić?
- Wątróbkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie oczyszczamy z błon i kroimy na małe kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy na plasterki, jabłko obieramy i kroimy na kosteczki.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, następnie kładziemy pokrojoną i oczyszczoną wątróbkę. Podsmażamy ją z obu stron parę minut.
- Do smażonego mięsa dodajemy jabłka i cebulę. Wszystko dusimy pod przykrywką do momentu zarumienienia wątróbki i zmiękczenia farszu. (Należy uważać, aby nie dopuścić do rozpadnięcia jabłek i przysmażenia za mocno cebuli).
- Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem.
WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM I CEBULĄ – dodatkowe informacje
Wątróbki nie solimy na początku smażenia, bo będzie twarda.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wątróbka z indyka z żurawiną
Następny przepis: Wątróbka z musztardą pieczona w rękawie