WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM I CEBULĄ

WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM I CEBULĄ

Wątróbka z jabłkiem i cebulą to przepis, który zniewala swoją oryginalnością, a zarazem prostotą wykonania. Jest to danie pełne kontrastów, łączące słodko-kwasowy smak jabłek z delikatnie goryczkową wątróbką. Kontrast ten jest dodatkowo podkreślany przez słodkość karmelizowanej cebuli. Dla miłośników mocnych, zdecydowanych smaków, ten przepis na wątróbkę z jabłkiem z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę. Ta smaczna i sycąca potrawa jest zarazem bogata w wiele niezbędnych składników odżywczych, takich jak żelazo, białko i witaminy. Przekonajcie się sami, jak smakuje to zdrowe i niezwykłe danie.

Składniki:

  • 1 kilogram wątróbki drobiowej
  • 3 duże cebule
  • 2 duże jabłka
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia: olej, oliwa lub smalec

Wątróbka z jabłkiem i cebulą – jak zrobić?

  1. Wątróbkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie oczyszczamy z błon i kroimy na małe kawałki.
  2. Cebulę obieramy i kroimy na plasterki, jabłko obieramy i kroimy na kosteczki.
  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, następnie kładziemy pokrojoną i oczyszczoną wątróbkę. Podsmażamy ją z obu stron parę minut.
  4. Do smażonego mięsa dodajemy jabłka i cebulę. Wszystko dusimy pod przykrywką do momentu zarumienienia wątróbki i zmiękczenia farszu. (Należy uważać, aby nie dopuścić do rozpadnięcia jabłek i przysmażenia za mocno cebuli).
  5. Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem.

WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM I CEBULĄ – dodatkowe informacje

Wątróbki nie solimy na początku smażenia, bo będzie twarda.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wątróbka z indyka z żurawiną
Następny przepis: Wątróbka z musztardą pieczona w rękawie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode