Wątróbka wieprzowa po berlińsku
Składniki:
- 30 dag wątróbki wieprzowej
- 2 jabłka
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- majeranek
- mąka
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę oprószyć mąką i usmażyć. Dodać sól, pieprz i dużo majeranku. Dopiero po usmażeniu wątróbkę doprawiamy.
- Z jabłek wydążyć środek i pokroić w plastry. Obsmażyć z obu stron. Posypać majerankiem.
- Cebulę pokroić w plastry i usmażyć. Ułożyć na talerzu.
- Jako niereformowalny smakosz szparagów dodałem wiązkę do tego dania. Delikatny smak tego warzywa doskonale harmonizuje z resztą.
Słowa kluczowe: wątróbka wieprzowa na parze
Porady – dodatkowe informacje
Kuchnia niemiecka jest różnorodna, składająca się na nią 16 niemieckich krajów związkowych. Początkowo była bardzo skromna. Posiłek raczej zaspokajał tylko głód, nie był wyszukaną przyjemnością. Tzw. niemiecki posiłek, dla twardych mężczyzn, składał się z chleba i ziemniaków, golonki, kiszonej kapusty, zrazów pieczonych i zupy z soczewicy.
Dopiero po 1948r., w epoce cudu gospodarczego, w Niemczech zaczęły się pojawiać nowinki kulinarne.
Obecnie w kuchni niemieckiej wieje wiatr międzynarodowy. Ekspansja Azjatów dodała szaleństwa. Młodzi kucharze z niemiecką dokładnością i doskonałą perfekcją wdrażają nouvelle cuisine. Ale niektóre landy kultywują tradycję i gotują knedle na parze, pieczeń z marynowanego w occie mięsa, szwabskie pierogi czy smażone ziemniaki, rarytas od czasów Starego Fritza.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wątróbka wołowa z jabłkami i cebulą
Następny przepis: Wątróbka w sosie własnym z jabłkiem