Wątróbka na słodko
Zapraszamy do wypróbowania niezwykle smakowitego przepisu na kulinarny klasyk – wątróbkę drobiową na słodko. Kombinacja mięsno-słodkawych nut może wydawać się na pierwszy rzut oka niecodzienna, ale spróbujcie, a przekonacie się, jak wspaniale te smaki się uzupełniają. Wątróbka przyrządzona w ten sposób jest delikatna, soczysta i po prostu rozpływa się w ustach. Nadaje na ekstrawagancki obiad lub jako dodatek do zbiorowego posiłku. Niezależnie od okazji, na pewno zaskoczycie swoich gości tym nietuzinkowym daniem. Zapewne szybko stać się ono ulubione w waszym domu.
admin
Składniki:
- – wątróbka drobiowa – 1 kg
- – cebula – 3 duże szt
- – jabłko – 1 szt
- – olej kokosowy – 3 łyżeczki
- – koperek – 1 pęczek
- – sól, pieprz, ziele angielskie
Wątróbka na słodko – jak zrobić?
- Wątróbkę myjemy, obieramy z błon i kroimy na mniejsze, równe kawałki. Cebule kroimy w piórka, a jabłka w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy wątróbkę. Podsmażamy ją delikatnie, a następnie dodajemy cebule i jabłka. Do zawartości patelni dodajemy pieprz czarny i ziele angielskie. Składniki przykrywamy i pozwalamy się im dusić ok 20 minut co pewien czas mieszając.
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę z patelni i pozwalamy odparować płynom. Na koniec danie solimy i posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego:)
Wątróbka na słodko – dodatkowe informacje
Danie można serwować z ryżem, kaszą bądź makaronem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem
Następny przepis: Wątróbka indycza z cebulą