Wątróbka indycza z cebulą
Czy jest coś lepszego niż delikatna, dobrze przyrządzona wątróbka? A co powiecie na wątróbkę indyczą z cebulką – danie, które łączy w sobie klasykę kuchni polskiej oraz ciekawostki kuchni świata? Poddająca się pod nóż jak masło wątróbka, pieczona z zaledwie szczyptą soli i pieprzu, jest idealnym półprodukt do kulinarnych eksperymentów. Ale w połączeniu z cebulą, podkręca swoją delikatność o delikatny, lekko słodki smak. Przepis na wątróbkę indyczą z cebulką to klasyczny, łatwy do wykonania i kompletny posiłek na każdą okazję.
admin
Składniki:
- 60-70 dag wątróbki indyczej
- ok. 5-6 łyżek mąki pszennej
- ok. 7-10 g mielonego białego pieprzu
- 2-3 sztuki cebuli
- ocet spirytusowy 10% do skropienia wątróbki
- woda do podlewania wątróbki podczas smażenia
- sól do smaku
- ok. 150 g tłuszczu do smażenia
Wątróbka indycza z cebulą – jak zrobić?
- Wątróbkę myjemy i osuszamy, skrapiamy octem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (może być na całą noc).
- Na talerzyk wsypujemy mąkę i biały mielony pieprz i łączymy oba składniki.
- Wątróbkę dokładnie obtaczamy w mące i pieprzu.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy wątróbkę i smażymy.
- W międzyczasie obieramy cebule, kroimy w krążki i dodajemy do wątróbki.
- Wątróbkę smażymy z obu stron do miękkości podlewając wodą.
- Kiedy wątróbka jest już miękka, solimy do smaku.
Wątróbka indycza z cebulą – dodatkowe informacje
Należy pamiętać, że wątróbkę solimy dopiero pod koniec smażenia, gdy jest już miękka!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wątróbka na słodko
Następny przepis: Wątróbka smażona z cebulką