Wątróbka drobiowa w sosie własnym

Wątróbka drobiowa w sosie własnym

Wątróbka drobiowa w sosie własnym to przepis dla miłośników oryginalnych smaków. Ta delikatna, a zarazem intensywna potrawa ma w sobie coś fascynującego – to połączenie miękkiej wątróbki drobiowej i jej charakterystycznego sosu. To doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie klasyczne, proste dania o niebanalnym smaku. Podana na ciepło, stworzy idealny obiad dla całej rodziny. Wątróbka duszona w sosie własnym to danie, które zaskoczy niejedną osobę. Spróbuj i przekonaj się sam, jak wyjątkowy to przepis. Zachwyć bliskich tą wykwintną potrawą.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 średnia cebula
  • olej
  • mąka
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • sól

Wątróbka drobiowa w sosie własnym – jak zrobić?

  1. Wątróbkę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć obficie w mące.
  2. Cebulę obrać, zeszklić na oleju. Dodać wątróbkę obtoczoną w mące. Smażyć kilka minut z każdej strony.
  3. Wątróbkę podlać wodą (tyle, aby przykryć podroby), dodać ziele angielskie, majeranek i przyprawy (bez soli).
  4. Gotować przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Wątróbkę posolić przed podaniem na talerzu.

Wątróbka drobiowa w sosie własnym – dodatkowe informacje

Nie solimy wątróbki podczas gotowania, bo będzie twarda. Duża ilość mąki bezpośrednio na wątróbce, zagęszcza nam sos.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wątróbka drobiowa gotowana
Następny przepis: Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode