Wątróbka drobiowa gotowana
Wątróbka drobiowa to jedno z tych dań, które budzą skrajne emocje. Dla jednych jest prawdziwym przysmakiem, inni zaś omijają ją szerokim łukiem. Jeżeli należysz do grupy wielbicieli tej potrawy, na pewno spodoba ci się ten przepis na gotowaną wątróbkę drobiową. Kiedy podawać wątróbkę i z czym ją podawać? Na te pytania również znajdziecie odpowiedź. Dzięki temu przepisowi poznasz, jak ugotować wątróbkę tak, aby była miękka, delikatna i pełna smaku. Wątróbka drobiowa gotowana na parze — doskonały sposób na zdrowe i smaczne danie. Odkryj tajemnice tego smacznego przysmaku!
admin
Składniki:
- 70 dag wątróbki z drobiu
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju do smażenia
Wątróbka drobiowa gotowana – jak zrobić?
-
1.
Wątróbkę oczyścić i umyć. W garnku zagotować ok 2-3 l wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Wyłączyć gaz i zostawić na ok 15-20 minut aby woda nabrała aromatu przypraw. Jeszcze raz zagotować, dodać wątróbkę i gotować do miękkości ok 10 minut. Wątróbkę wyjąć z wody. -
2.
Cebule obrać i pokroić w piórka. Usmażyć na oleju, pod koniec dodając zmiażdżone ząbki czosnku. Dodać wątróbkę, przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem, przesmażyć jeszcze ok 5 minut.
Wątróbka drobiowa gotowana – dodatkowe informacje
Można podawać z pieczywem lub do ziemniaków z ulubioną surówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Warzywny omlet na kolację
Następny przepis: Wątróbka drobiowa w sosie własnym