Warzywny omlet na kolację
Chcesz przygotować coś szybkiego, zdrowego na kolację, ale nie masz pomysłu? Idealnym rozwiązaniem jest warzywny omlet, który jest nie tylko pyszny, ale również pożywny. Jego lekkość i świeżość warzyw doskonale smakuje po całym dniu pracy czy intensywnym treningu. Kombinacja różnych warzyw sprawia, że omlet ma ciekawy smak i jest atrakcyjny wizualnie. To danie jest również świetnym sposobem na wykorzystanie warzyw, które masz w lodówce. Istnieje wiele wariantów tego przepisu, a modyfikacja składników daje dużo możliwości, dlatego na pewno nie zanudzi Ci się ten omlet na kolację!
admin
Składniki:
- 3-4 jaja
- 1 ugotowana starta marchewka
- 1 ugotowana pokrojona cebula
- pieprz ziołowy
- kozieradka
- sól
- olej
- keczup
Warzywny omlet na kolację – jak zrobić?
-
Jaja ubić na gładką masę, dodać ugotowane warzywa i przyprawy do smaku, wszystko razem wymieszać. -
Na patelni rozgrzać olej, wylać masę jajeczno-warzywną, skręcić na mały gaz i piec aż omlet się zetnie – do zrumienienia. - Wyłożyć na talerz, udekorować keczupem. Podawać goracy, można pokroić na trójkąty.
Warzywny omlet na kolację – dodatkowe informacje
Ja użyłam już ugotowanej marchewki razem z cebulą, takiej potrawki warzywnej z obiadu; jeśli takowej brak czas przyrządzenia wzrasta z 5 do około 30 minut. Dla dziecka można użyć dziecięcego keczupu lub sosu/przecieru pomidorowego własnej roboty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Warzywne placki ziemniaczane
Następny przepis: Wątróbka drobiowa gotowana