Warzywny omlet na kolację

Warzywny omlet na kolację

Chcesz przygotować coś szybkiego, zdrowego na kolację, ale nie masz pomysłu? Idealnym rozwiązaniem jest warzywny omlet, który jest nie tylko pyszny, ale również pożywny. Jego lekkość i świeżość warzyw doskonale smakuje po całym dniu pracy czy intensywnym treningu. Kombinacja różnych warzyw sprawia, że omlet ma ciekawy smak i jest atrakcyjny wizualnie. To danie jest również świetnym sposobem na wykorzystanie warzyw, które masz w lodówce. Istnieje wiele wariantów tego przepisu, a modyfikacja składników daje dużo możliwości, dlatego na pewno nie zanudzi Ci się ten omlet na kolację!

Składniki:

  • 3-4 jaja
  • 1 ugotowana starta marchewka
  • 1 ugotowana pokrojona cebula
  • pieprz ziołowy
  • kozieradka
  • sól
  • olej
  • keczup

Warzywny omlet na kolację – jak zrobić?

  1. Warzywny omlet na kolację
    Jaja ubić na gładką masę, dodać ugotowane warzywa i przyprawy do smaku, wszystko razem wymieszać.
  2. Warzywny omlet na kolację
    Na patelni rozgrzać olej, wylać masę jajeczno-warzywną, skręcić na mały gaz i piec aż omlet się zetnie – do zrumienienia.
  3. Wyłożyć na talerz, udekorować keczupem. Podawać goracy, można pokroić na trójkąty.

Warzywny omlet na kolację – dodatkowe informacje

Ja użyłam już ugotowanej marchewki razem z cebulą, takiej potrawki warzywnej z obiadu; jeśli takowej brak czas przyrządzenia wzrasta z 5 do około 30 minut. Dla dziecka można użyć dziecięcego keczupu lub sosu/przecieru pomidorowego własnej roboty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Warzywne placki ziemniaczane
Następny przepis: Wątróbka drobiowa gotowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode