warzywa na parze z żeberkami

warzywa na parze z żeberkami

Przygotowując nasz specjał dnia, jakim są warzywa na parze z żeberkami, postanowiliśmy podać je w sposób niepowtarzalny, przenosząc Cię do domowego, kuchennego raju. Nasza receptura czerpie z tradycyjnej kuchni, oferując aromatyczne żeberka na parze, które doskonale komponują się z delikatnymi warzywami. Czego potrzebujesz, aby spróbować tej kulinarnych wrażeń oferowanych przez naszą kuchnię? Składniki są proste, ale ich połączenie tworzy niepowtarzalny smak, który zaspokoi nawet najbardziej wymagający podniebienia. Zapraszamy do odkrywania tajemnic naszej kuchni i do sprawdzenia, czym jest prawdziwa, domowa kulinaria.

Składniki:

  • 80 dag chudego mięsa wieprzowego
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 3 cebule
  • 2 szklanki zielonego mrożonego groszku

Warzywa na parze z żeberkami – jak zrobić?

  1. Żeberka pokroić na porcje. Natrzeć przyprawą.
  2. Nalać wodę do parowaru, ułożyć żeberka i nakryć drugą nadstawką.
  3. Ułożyć ulubione warzywa: marchewkę, mrożony groszek, cebulę, por.
  4. Zamknąć parowar.
  5. Ustawić czas na 40 min.
  6. Po 20 min zdjąć nadstawkę z warzywami.
  7. Nakryć żeberka i dalej parować następne 20 min.
  8. Na 5 min przed wyłączeniem żeberek wstawić warzywa znów.
  9. Gdy żeberka są gotowe, wyłożyć na półmisek, w razie potrzeby posypać lekko solą i pieprzem.
  10. Obok ułożyć warzywa.

Warzywa na parze z żeberkami – dodatkowe informacje

Można zacząć parować warzywa, na 20 min przed wyłączeniem żeberek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Warzywa gotowane w ziołowym masełku
Następny przepis: warzywa pieczone a'la grillowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode