Warkocze z ciasta francuskiego z pieczarkami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 30 dag pieczarek
- 1 średnia cebula
- 4 grubsze plastry żółtego sera
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Papier do pieczenia
- 1 małe jajko
- Sezam
Warkocze z ciasta francuskiego z pieczarkami – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju, wyjąć z oleju. Pieczarki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Na oleju na którym smażyła się cebula podsmażyć pieczarki, dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, odparować z nadmiaru wody, wystudzić. Ciasto francuskie przekroić na 4 części. Naciąć wzdłuż dłuższych brzegów paseczki o szerokości około ½ cm. Plastry sera pokroić na cienkie paseczki. Wystudzone pieczarki wyłożyć na nie naciętą część ciasta, przykryć paseczkami sera. Zaplatać warkocze, tak by przykryły pieczarki i ser. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem. Posmarować warkocze rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Zapiekać w temp. 200 stopni 40 minut by ciasto się mocno zrumieniło. Ciepłe warkocze podawać z czerwonym barszczykiem.
Warkocze z ciasta francuskiego z pieczarkami – dodatkowe informacje
Porada 1: pieczarki można doprawić bulionem warzywnym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Crème brûlée - prosty przepis
Następny przepis: Warstwowa sałatka gyros