Warkocze z ciasta francuskiego z pieczarkami

Warkocze z ciasta francuskiego z pieczarkami

Ciesz się smakiem wyjątkowego dania – warkocza z ciasta francuskiego z pieczarkami. To przepis, który łączy w sobie elegancję francuskich potraw i prostotę domowej kuchni. Ciasto francuskie wznosi to danie na wyższy poziom, nadając mu elegancki wygląd, podczas gdy pieczarki dopełniają smaku, dodając niepowtarzalnego, naturalnego aromatu. To danie jest idealne jako przekąska na ciepło, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do obiadu, czy eleganckie przystawki na specjalne okazje. Doskonale smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Warkocz z ciasta francuskiego z pieczarkami to kreatywny pomysł na smaczne danie.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 30 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 4 grubsze plastry żółtego sera
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Papier do pieczenia
  • 1 małe jajko
  • Sezam

Warkocze z ciasta francuskiego z pieczarkami – jak zrobić?

  1. 1.

    Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju, wyjąć z oleju. Pieczarki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Na oleju na którym smażyła się cebula podsmażyć pieczarki, dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, odparować z nadmiaru wody, wystudzić. Ciasto francuskie przekroić na 4 części. Naciąć wzdłuż dłuższych brzegów paseczki o szerokości około ½ cm. Plastry sera pokroić na cienkie paseczki. Wystudzone pieczarki wyłożyć na nie naciętą część ciasta, przykryć paseczkami sera. Zaplatać warkocze, tak by przykryły pieczarki i ser. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem. Posmarować warkocze rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Zapiekać w temp. 200 stopni 40 minut by ciasto się mocno zrumieniło. Ciepłe warkocze podawać z czerwonym barszczykiem.

Warkocze z ciasta francuskiego z pieczarkami – dodatkowe informacje

Porada 1: pieczarki można doprawić bulionem warzywnym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Crème brûlée - prosty przepis
Następny przepis: Warstwowa sałatka gyros

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode