Walijskie ciastka z patelni
Bardzo przyjemne i prostsze do wykonania, niż mogłoby się wydawać, są walijskie ciasteczka z patelni. Tradycyjne i autentyczne, te przepyszne ciasteczka to ulubione danie w Walii, które cieszy się popularnością na całym świecie. Charakteryzują sie aksamitną teksturą i bogatym smakiem. Ciepłe, chrupiące i pełne smaku, ciasteczka na patelni to doskonała przekąska na każdą porę dnia. Niezależnie od tego, czy planujesz przygotować małe rozbudowane śniadanie czy poszukujesz szybkiej i łatwej przekąski do kawy, te ciasteczka z patelni są idealnym wyborem. Są niesamowicie uniwersalne i można je serwować na wiele sposobów, co sprawia, że nigdy się nimi nie znudzisz!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 60 g masła
- 4 łyżki cukru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym)
- ulubione dodatki: orzechy, migdały, rodzynki, czekolada itp.
Walijskie ciastka z patelni – jak zrobić?
- Ulubione dodatki posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść rękami do uzyskania zbitej kuli. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i za pomocą szklanki lub foremek wykrawać ciasteczka.
- Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju, którą rozprowadzić na całej powierzchni patelni.
- Ciastka smażyć z obu stron po ok. 5 minut, aż ładnie się zarumienią.
- Smacznego!
Walijskie ciastka z patelni – dodatkowe informacje
Przepis na 10-15 sztuk.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Galaretkowe serduszka na kratce z czekolady
Następny przepis: Walentynkowy tort czekoladowy