Walentynkowy tort

Walentynkowy tort

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wyrazić swoje uczucia w niebanalny, słodki sposób? Nasz przepis na walentynkowy tort to idealne rozwiązanie na tę kwestię. Prezentowany tort to nie tylko smakowita uczta dla podniebienia, ale i prawdziwa rozkosz dla oka, idealnie komponująca się z romantyczną atmosferą Święta Zakochanych. Nasza propozycja doskonale łączy w sobie klasyczne smaki błyskotliwie uzupełnione o nutę świeżych owoców i kwiatowych akcentów, które tworzą wyjątkowy walentynkowy klimat. To więcej niż sam przepis – to przepis na wyjątkowe, słodkie Walentynki!

Składniki:

  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • do koloru barwnik czerwony
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • 5 kropli aromatu waniliowego
  • masa
  • 200 gram margaryny
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2/3 litra mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • poncz
  • 2 łyżki wiśniówki
  • 3 łyżki soku malinowego
  • 2/3 szklanki wody
  • do przełożenia
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego
  • 250 dag truskawek
  • do ozdobienia wiórki kokosowe

Walentynkowy tort – jak zrobić?

  1. Składniki na biszkopt
    1.
    Oddzielamy białka od żółtek. Następnie jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy oba rodzaje mąki, żółtka, aromat i barwnik całość miksujemy na jednolitą masę na najmniejszych obrotach.
  2. Masa na biszkopt w formie
    2.
    Otrzymaną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 30 min do tak zwanego suchego patyczka.
  3. Blaty do tortu
    3.
    Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (ja piekę dzień wcześniej). Następnie biszkopt przecinamy na 3 równe blaty, z których następnie wykrawamy serca.
  4. Masa budyniowa
    4.
    Następnie gotujemy 1,5 opakowania budyniu z 2/3 litra mleka. Odstawiamy go do całkowitego wystudzenia. W tym czasie miksujemy na pulchną masę margarynę wraz z cukrem pudrem. Do masy stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
  5. poncz do biszkoptu
    5.
    Następnie nasączamy biszkopty przygotowanym ponczem.
  6. Pierwsza warstwa tortu
    6.
    Następnie pierwszy biszkopt smarujemy dżemem truskawkowym i masą budyniową.
  7. Druga warstwa tortu
    7.
    Z kolejną warstwą postępujemy tak samo, ale dodatkowo na masie budyniowej układamy plasterki świeżych truskawek.
  8. Tort w przekroju
    8.
    Nakładamy trzeci biszkopt i smarujemy go tylko masą. Wkładamy całość na 2 godziny do lodówki, aby tort stał się stabilny. Po tym czasie smarujemy go dokładnie dokoła masą i przyozdabiamy według upodobań. Ja użyłam do tego jadalnych serduszek, wiórek kokosowych i wierzchów z truskawek. Dodatkowo część masy zabarwiłam na kolor różowy. Smacznego 🙂

xxxx – dodatkowe informacje

Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
Margarynę do masy należy wyjąć wcześniej by nabrała temperatury pokojowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galaretkowe serduszka na kratce z czekolady
Następny przepis: Walentynkowy tort czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode