Walentynkowy tort
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wyrazić swoje uczucia w niebanalny, słodki sposób? Nasz przepis na walentynkowy tort to idealne rozwiązanie na tę kwestię. Prezentowany tort to nie tylko smakowita uczta dla podniebienia, ale i prawdziwa rozkosz dla oka, idealnie komponująca się z romantyczną atmosferą Święta Zakochanych. Nasza propozycja doskonale łączy w sobie klasyczne smaki błyskotliwie uzupełnione o nutę świeżych owoców i kwiatowych akcentów, które tworzą wyjątkowy walentynkowy klimat. To więcej niż sam przepis – to przepis na wyjątkowe, słodkie Walentynki!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- do koloru barwnik czerwony
- 2/3 szklanki cukru kryształu
- 5 kropli aromatu waniliowego
- masa
- 200 gram margaryny
- 1,5 opakowania budyniu śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2/3 litra mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- poncz
- 2 łyżki wiśniówki
- 3 łyżki soku malinowego
- 2/3 szklanki wody
- do przełożenia
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego
- 250 dag truskawek
- do ozdobienia wiórki kokosowe
Walentynkowy tort – jak zrobić?
1.
Oddzielamy białka od żółtek. Następnie jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy oba rodzaje mąki, żółtka, aromat i barwnik całość miksujemy na jednolitą masę na najmniejszych obrotach.
2.
Otrzymaną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 30 min do tak zwanego suchego patyczka.
3.
Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (ja piekę dzień wcześniej). Następnie biszkopt przecinamy na 3 równe blaty, z których następnie wykrawamy serca.
4.
Następnie gotujemy 1,5 opakowania budyniu z 2/3 litra mleka. Odstawiamy go do całkowitego wystudzenia. W tym czasie miksujemy na pulchną masę margarynę wraz z cukrem pudrem. Do masy stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
5.
Następnie nasączamy biszkopty przygotowanym ponczem.
6.
Następnie pierwszy biszkopt smarujemy dżemem truskawkowym i masą budyniową.
7.
Z kolejną warstwą postępujemy tak samo, ale dodatkowo na masie budyniowej układamy plasterki świeżych truskawek.
8.
Nakładamy trzeci biszkopt i smarujemy go tylko masą. Wkładamy całość na 2 godziny do lodówki, aby tort stał się stabilny. Po tym czasie smarujemy go dokładnie dokoła masą i przyozdabiamy według upodobań. Ja użyłam do tego jadalnych serduszek, wiórek kokosowych i wierzchów z truskawek. Dodatkowo część masy zabarwiłam na kolor różowy. Smacznego 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
Margarynę do masy należy wyjąć wcześniej by nabrała temperatury pokojowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Galaretkowe serduszka na kratce z czekolady
Następny przepis: Walentynkowy tort czekoladowy