Walentynkowe Kruche Serduszka

Walentynkowe Kruche Serduszka

Walentynkowe Kruche Serduszka to idealny pomysł na romantyczną niespodziankę dla ukochanej osoby. Te małe, słodkie ciasteczka w kształcie serduszek, to doskonałe połączenie delikatnej kruchego ciasta i intensywnie czekoladowego smaku. Będą piękną i smaczną deklaracją miłości na walentynkowym stole. Nie tylko będą cieszyć oko swoim wyglądem, ale także zadowolą podniebienie swoją niepowtarzalną teksturą. Przepis na te serduszka jest prosty i uniwersalny, a wykonanie ich nie wymaga wiele umiejętności cukierniczych. Ciasteczka walentynkowe serduszka to kreatywny sposób na powiedzenie „kocham Cię”. Zaskocz swoją drugą połówkę tymi wyjątkowymi serduszkami walentynkowymi.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 160 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 180 g masła lub margaryny
  • 50 g białej czekolady
  • ulubiona czerwona galaretka na 1 szkl.wrzątku

Walentynkowe kruche serduszka – jak zrobić?

  1. Mąkę i cukier puder przesiać do miski, wsypać cukier waniliowy, masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski, wbić jajko i żółtko ze szczyptą soli, następnie posiekać całość nożem, zagnieść szybko ciasto, uformować kulkę i zawinąć w folie, wrzucić do zamrażalnika na pół godz.
  2. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 C, schłodzone ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm, wykrawać ciasteczka i układać na blaszce, pamiętając, aby wycinać pary, w jednym ciasteczku zawsze wyciąć środek wykrawaczem do ciasteczek.
  3. Ciasteczka pieczemy 8-10 min.do zarumienienia, upieczone ciasteczka odstawiamy do przestygnięcia.
  4. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl.wrzątku i odstawić do wystygnięcia, żeby szybciej zaczęła ściągać można włożyć do lodówki lub zamrażalnika, ale trzeba kontrolować czy już nie tężeje.
  5. Czekoladę rozpuścić na parze, smarować pełne ciasteczka na wierzchu i przykładać te z wyciętym środkiem tak, aby się skleiły, żeby galaretka nie wypłynęła.
  6. Do sklejonych ciasteczek wlewamy lekko tężejącą galaretkę, najlepiej małą łyżeczką, odstawiamy do lodówki, przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub wierzch wyciętych ciasteczek posmarować roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.

Walentynkowe Kruche Serduszka – Dodatkowe informacje

Ilość ciasteczek zależy od wielkości wykrawaczy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Walentynkowa zupa gulaszowa
Następny przepis: Walentynkowe kruche mini torciki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode