Walentynkowe Kruche Serduszka
Walentynkowe Kruche Serduszka to idealny pomysł na romantyczną niespodziankę dla ukochanej osoby. Te małe, słodkie ciasteczka w kształcie serduszek, to doskonałe połączenie delikatnej kruchego ciasta i intensywnie czekoladowego smaku. Będą piękną i smaczną deklaracją miłości na walentynkowym stole. Nie tylko będą cieszyć oko swoim wyglądem, ale także zadowolą podniebienie swoją niepowtarzalną teksturą. Przepis na te serduszka jest prosty i uniwersalny, a wykonanie ich nie wymaga wiele umiejętności cukierniczych. Ciasteczka walentynkowe serduszka to kreatywny sposób na powiedzenie „kocham Cię”. Zaskocz swoją drugą połówkę tymi wyjątkowymi serduszkami walentynkowymi.
admin
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 160 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 180 g masła lub margaryny
- 50 g białej czekolady
- ulubiona czerwona galaretka na 1 szkl.wrzątku
Walentynkowe kruche serduszka – jak zrobić?
- Mąkę i cukier puder przesiać do miski, wsypać cukier waniliowy, masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski, wbić jajko i żółtko ze szczyptą soli, następnie posiekać całość nożem, zagnieść szybko ciasto, uformować kulkę i zawinąć w folie, wrzucić do zamrażalnika na pół godz.
- Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 C, schłodzone ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm, wykrawać ciasteczka i układać na blaszce, pamiętając, aby wycinać pary, w jednym ciasteczku zawsze wyciąć środek wykrawaczem do ciasteczek.
- Ciasteczka pieczemy 8-10 min.do zarumienienia, upieczone ciasteczka odstawiamy do przestygnięcia.
- Galaretkę rozpuścić w 1 szkl.wrzątku i odstawić do wystygnięcia, żeby szybciej zaczęła ściągać można włożyć do lodówki lub zamrażalnika, ale trzeba kontrolować czy już nie tężeje.
- Czekoladę rozpuścić na parze, smarować pełne ciasteczka na wierzchu i przykładać te z wyciętym środkiem tak, aby się skleiły, żeby galaretka nie wypłynęła.
- Do sklejonych ciasteczek wlewamy lekko tężejącą galaretkę, najlepiej małą łyżeczką, odstawiamy do lodówki, przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub wierzch wyciętych ciasteczek posmarować roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Walentynkowe Kruche Serduszka – Dodatkowe informacje
Ilość ciasteczek zależy od wielkości wykrawaczy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Walentynkowa zupa gulaszowa
Następny przepis: Walentynkowe kruche mini torciki