Wafle z masą galaretkową
Astetyczne i zdrowe, Wafle z masą galaretkową są doskonałe na deser do kawy lub herbaty! Smak jest niesamowity, a połączenie delikatnego, palonego wafelka z kremową, świeżą galaretką to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ten przepis na wafle z masą galaretkową jest świetny dla osób, które nie są wielkimi fanami ciężkich desery, ale uwielbiają lekko słodką przekąskę. Stworzenie własnej masy galaretkowej na pewno podniesie ten przepis na jeszcze wyższy poziom, ale jeśli czas goni, możesz zawsze skorzystać z gotowej mieszanki. Zapewniam, że ten przepis na Wafle z masą galaretkową zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru (ja używam 3/4 szklanki)
- 1/2 szklanki śmietany (zazwyczaj 18%, ale 12% też jest ok)
- 2 galaretki
- 1 wafel
Wafle z masą galaretkową – jak zrobić?
- Margarynę i cukier rozpuścić w garnku, dodać śmietanę energicznie wszystko zamieszać i połączyć. Do płynu wsypać galaretki. Mieszać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się żelatyny z galaretek – nie dopuścić do zagotowania. Pozostawić do ostygnięcia masy. Gdy zacznie już przypominać konsystencją gęsty budyń, smarować nią andruty. Zawinąć szczelnie w folie, z wierzchu obciążyć i pozostawić na około 2-3 godz w lodówce do całkowitego stężenia.
Wafle z masą galaretkową – dodatkowe informacje
Masę można podzielić na dwie części i do każdej dodać po jednej galaretce o różnych kolorach, w ten sposób wafle będą bardziej kolorowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wafle do lodów z masą mleczną
Następny przepis: Wafle z masą krówkową